Ден преди празника на храбростта и българската армия, военните направиха официална репетиция за водосвета и парада, който ще се проведе утре на площад "Княз Александър I", съобщава Радио София.

Близо 500 военни ще участват в тазгодишния парад на 6 май, съобщават от Министерството на отбраната.

В 9.00 ч. пред паметника на Незнайния войн ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I". В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили - генерал-майор Константин Попов.

Парадът отново ще бъде скромен, като в него за поредна година няма да се включат нито военни самолети, нито танкове и друга бойна техника. Тази година над небето на София ще прелетят само трите хеликоптера МИ-17.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.

Националният военноисторически музей ще представи изложбата „Измерения на храбростта" и по традиция ще обяви „Ден на отворените врати" за жителите и гостите на София.

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

На този ден представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония. Те ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.