Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) няма да приеме незаконни действия на държавата за износа на стоки. Няма адекватно действие относно резерва от зърното. Това заяви пред БНТ Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, който е член на НАЗ.

Запасяваме се с 1.5 млн. тона зърно, спираме износа на ток при нужда

Запасяваме се с 1.5 млн. тона зърно, спираме износа на ток при нужда

Няма риск за доставките на петрол в България, уверява Кирил Петков

Тя посочи, че има паника и смут в сектора. И обясни, че имало спрени натоварени кораби със стока. Според нея, в момента, в който корабите били спрени, производителите се запитали по какъв начин и защо са спрени. След това настъпила суматоха - имаме стока, а пазар нямаме. В паниката земеделските производители започнаха да продават стоката си, посочи Жекова.

Тя отбеляза, че ние сме нетен износител на зърно, но сме вносител на царевица, т.е. всяка държава в ЕС има своите специфики в това отношение. Жекова изрази недоволство именно заради царевицата, защото в последните 2 дни имало опашки от чакащи камиони по границата с Гърция.

Шефът на Държавния резерв: Имаме горива за 90 дни и пшеница за месеци напред

Шефът на Държавния резерв: Имаме горива за 90 дни и пшеница за месеци напред

Със запаси от резерва можем да помогнем и на Украйна

Според нея няма нищо лошо държавата да направи запаси, но стоката има своите особености за съхранение и това подлежи на контрол. Държавата трябва да изкупува на пазарната цена зърното, настоя Жекова и добави, че няма нищо черно на бяло, което да е излязло като закупуване и съхранение на зърното. Тя посочи, че към настоящия момент няма адекватно действие от страна на Министерство на земеделието.