12 кандидати се борят за 10 места в Инспектората към Висшия съдебен съвет. 7 от номинираните са прокурори.

Правната комисия към парламента започна изклушването на кандидатите, тъй като инспекторите се избират от Народното събрание, като за това трябва да има събрани две трети от гласовете на депутатите.

Мандатът на сегашните съдебни ревизори изтича през януари 2012-а, а този на главния инспектор Ана Караиванова - в края на следващата година.

Всъщност, стана ясно, че на 8 от членовете на Инспектората са изтекли 4-годишните мандати. На двама мандатът е започнал да тече малко по-късно, тъй като техният избор е станал малко по-късно.

Правната комисия обаче е единодушна, че ще тълкува мандата на органа, а не на лицата, обяви в началото на заседанието Искра Фидосова.

  • За съдебен инспектор е предложен шефът на бюджетната комисия към ВСС Иван Колев, който е издигнат от лидера на РЗС Яне Янев.
  • Красимир Ципов от ГЕРБ е номинирал председателя на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев за инспектор в Инспектората на ВСС.
  • БСП са предложили Светлана Бошнакова от ВКП и Захаринка Тодорова от Върховния административен съд.
  • Лютви Местан от ДПС е предложил двама души - прокурорките Албена Кузманова от САП и Моника Малинова от СРП.
  • Другите предложения за инспектори са съдийката от Административен съд-София град Весела Николова (Искра Фидосова, ГЕРБ), Янка Гочева от Окръжна прокуратура-Благоевград (Юлиана Колева, ГЕРБ), прокурорката от СГП Албена Антонова (Явор Нотев, "Атака").
  • Двама бивши "атакисти", сега независими - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, са номинирали съответно прокурорите Петър Раймундов (ВКП) и Пламен Панайотов (СРП), който обаче стана ясно, че е оттеглил кандидатурата си.
  • Екатерина Михайлова от Синята коалиция пък е номинирала следователя от Следствения отдел към СГП Любомир Георгиев.
  • Няколко независими депутати са подкрепили кандидатурата на прокурорката от САП Юлиана Кацарова-Чорбаджийска.

За повече прозрачност членовете на правната комисия решиха да задават два задължителни въпроса на всички кандидати. Всеки от кандидатите трябва да отговори дали участва или е имал в миналото участие в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел. Те трябва да посочат и дали членуват в организации или дейности, които да засягат независимостта им.

„Различни организации или тайни общества. Това е проблем, както за политици и за кметове, така и в още по-голяма степен трябва да е валидно и за магистрати", коментираха в правната комисия.

Номинираната от ДПС Албена Кузманова заяви по време на изслушването, че трябва да се акцентира върху контролните проверки, а инспектората към ВСС трябва да продължава да осъществява ефективен контрол. По думите й, Инспекторатът не следва да се приема като репресивен орган, а по-скоро като контролен.

Предложената от атакиста Явор Нотев Албена Костова пък е категорична, че има силно развито чувство за справедливост и не би се поколебала да прилага строги санкции, съгласно правомощията на инспекторите.
Тя подчерта, че има 19-годишен стаж като прокурор, а това, което я притеснява е, че има негативно отношение към съдебната ни система.

Весела Стоянова, която е кандидатът на Фидосова, посочи, че би допринесла за по-добрата работа при проверките на магистратите съдии. Тя коментира, че за 4-годишната си дейност Инспекторатът към ВСС е успял да дисциплинира магистратите и е постигнал добри резултати.
Инспекторатът към ВСС е живата връзка между магистратите и ВСС и от него трябва да изхождат освен констатациите за нарушенията и предложения за конкретни решения, когато се установи, че работата в някои съдилища не върви, заяви още тя.

Настоящият член на ВСС Иван Колев е предложен и бе представен от лидера на РЗС Яне Янев. „Имах възможността да работя с него по казуса „Красьо Черния" и той е от хората, които винаги вземат принципна и ясна позиция", обясни Янев.
Иван Колев каза, че в многото длъжности, които е заемал, включително председател на Софийски районен съд, е натрупал много административен, житейски и професионален опит. „Това ми дава самочувствието на човек знаещ и можещ да работи в съдебната система", обяви Колев пред депутатите.
Той каза, че има две възможности - или да се върне като съдия в съдебната система, или да отпадне от нея. И в двата случая, по думите му, няма да може да използва целия натрупан опит и познания, които има.
Той гарантира, че ако бъда избран, ще бъде независим. Когато установя нередности, никога няма да ги прикривам и ще искам да се потърси наказателна или дисциплинарна отговорност, обяви още Колев.

Шефът на Етичната комисия към ВСС, предложен за инспектор от ГЕРБ, опроверга, че той и жена му са масони.
„Миналата есен излезе списък в сайта „Бивол". В него фигурираха моето име и на съпругата ми с твърдението, че сме масони, но мога да ви уверя, че не съм", подчерта Цонев.
Той уточни, че работата му като член на ВСС го е мотивира да приеме предложението за инспектората.
„Прецених за себе си, че ще мога да се справя с тези отговорности и задължения. Ако бъда избран, това ще бъде последното предизвикателство, което съм успял да мина в професионалната си кариера", сподели още той.