От началото на тази година са регистрирани 2 356 катастрофи със 185 загинали и 3044 ранени. От тях са загинали 8 и са били ранени 320 деца. 

Това стана ясно от приетия доклад за състоянието на безопасността на движение за периода 2011-2016 година и през 2017 година, който ще бъде внесен в Министерски съвет. 

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

По време на заседанието бе направен анализ на пътнотранспортните произшествия от началото на годината. Началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски отчете данните до 29 май тази година. 

Със сравнение със същия период на 2017 година пътните инциденти са с 58 повече, ранените са повече със 189, но загиналите са с 37 по-малко.

Черната статистика по катастрофи водят София-град (347), Пловдив (344) и Варна (226). Най-малко са станали на територията на Ямбол (15), Търговище (16) и Видин (19).

Комисар Рановски отчете още, че основните причини за инциденти на пътя са заради нарушение на водача - шофирането с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в летата за насрещното движение, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Участниците в комисията изразиха категоричната позиция, че усилията на всички институции, ангажирани с този проблем, трябва да се съсредоточат основно върху превенцията и върху възможностите за влагане на повече ресурси за опазване живота на участниците в движението по пътищата.

В рамките на заседанието бяха обсъдени и мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия през летния сезон, както и предложение за финансиране на проекти от фонд "Безопасност на движението" . Представени бяха инициативи на външни организации, свързани с превенция на пътния травматизъм.

Експертите се запознаха с предложението първичният преглед за техническа изправност и регистрацията на моторни превозни средства да преминат под контрола на Държавната автомобилна инспекция.