21 от 22 членове на ВСС се регистрираха в заседанието днес, което се провежда онлайн. За да бъде гласувана процедурата по отстраняване на обвинител номер 1, следва за нея да гласуват 17 от тях. Това обаче е слабо вероятно, смятат юристи, тъй като Гешев бе избран преди близо 2 години с 20 гласа "за" и 4 "против".

Янаки Стоилов: Важно е да има произнасяне по същество

Янаки Стоилов: Важно е да има произнасяне по същество

Това ще е сериозен тест за ВСС

Недосегаеми лица няма. След като моите предшественици не го направиха, аз бях принуден да сезирам ВСС, започна изявлението си пред магистратите Стоилов. По думите на служебния министър главният прокурор се възползва от поста си, за да разгласява незаконно и тенденциозно данни, събрани със специални разузнавателни средства.

"С тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновност за лица, които дори нямат общо с наказателното производство", подчерта Стоилов.

Разгласените данни от СРС-та нарушавали основните принципи на Конституцията и закона за СРС, смята Стоилов. Като пример той даде изнасянето на разпечатките от разговори между президента Румен Радев и шефа на ВВС в началото на 2020 г.

Гешев за процедурата във ВСС: Юридически нонсенс

Гешев за процедурата във ВСС: Юридически нонсенс

Нямало критерий кои факти могат или не могат да се изнасят публично

"Правото на главният прокурор да разсекретява информация от СРС не е безусловна, а трябва да бъде реално свързана с наказателния процес. Иначе става дума за тенденциозност", каза още в изложението си министърът.

Имало и тенденциозност при разследването на обществено значими сигнали като снимките от спалнята на бившия премиер Борисов, както и по делото КТБ, посочи Янаки Стоилов.

Според Стоилов е факт неефективността при борбата с корупцията по високите етажи на властта, което накърнявало престижа на българската съдебна власт в международен план.

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Имало тенденциозно използване на информация, добита със СРС

"Съжалявам, че сте принудени на подпишете това предложение с ясното разбиране, че това е един политически акт на политическата власт чрез министъра на вътрешните работи и на правосъдието. Акт, който няма никакви юридически аргументи, а представлява преследване на една нелегитимна политическа цел", започна изявлението си в своя защита главният прокурор Иван Гешев. Според него предложението за отстраняването му противоречи на закона, разделението на властите, независимостта на съдебната власт и основните принципи на правовата държава.

"Едно правно нищо" и "юридически нонсенс". Така определи предложението, инициирано от Бойко Рашков и внесено във ВСС от Янаки Стоилов, Иван Гешев. Аргументите, които били ползвани в него се основавали на прессъобщения от самата прокуратура, както и медийни публикации, което било абсурдно, добави той.

Тези псевдодоказателства според Гешев били основани не на това, че прокуратурата не работи, а точно на ефективната й работа. Работа, заради която били запорирани рекордните над 3 милиарда лева на обвиняеми лица, а смятащи се за недосегаеми и обслужващи интереси на чужди държави лица са получили справедливи обвинения.

Гешев за процедурата във ВСС: Юридически нонсенс

Гешев за процедурата във ВСС: Юридически нонсенс

Нямало критерий кои факти могат или не могат да се изнасят публично

Повечето от членовете на ВСС очаквано се изказаха против инициираната от служебния министър процедура. По думите на говорителя на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев във върховния закон - Конституцията, има описани конкретни хипотези, в които би могъл да бъде освободен от длъжност главният прокурор - например при извършването на "тежки престъпления". В конкретния случай обаче няма такива основания, смята той.

Актът по искане на оставката на Гешев следва да бъде юридически формулиран като лична воля на внеслия го - Янаки Стоилов, а не да се основава на чужда воля (намеква се за данните, предоставени от Бойко Рашков за основание на сигнала - бел. ред.), подчерта Магдалинчев.

ВСС протака излишно решение за Гешев, обвини Лозан Панов

ВСС протака излишно решение за Гешев, обвини Лозан Панов

Шефът на ВКС смята, че има данни за извършване на престъпления