21 от 22-та членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се регистрираха в заседанието днес, което се провежда онлайн. За да бъде гласувана процедурата по оставката на главния прокурор Иван Гешев, са нужни 17 гласа от членовете на ВСС. Според юристи, вероятността да се стигне до гласувана оставка на обвинител номер едно е слабо вероятна. Гешев бе избран преди близо 2 години с 20 гласа "за" и 4 "против".

По думите на главния прокурор нямало критерий от страна на обвиняващите го в нарушения кои факти могат или не могат да се изнасят публично. Като аргумент в своя полза Гешев изтъкна това, че изнесените от него и екипа му данни са били в основната фаза на наказателното производство, което по дефиниция е публично. Освен това прокуратурата има право да защитава изцяло твърденията си в обвинителния акт, като в крайна сметка окончателното решение е на съда.

21 магистрати се регистрираха на пленума на ВСС
Обновена

21 магистрати се регистрираха на пленума на ВСС

Разглежда се искане за процедура по отстраняване на главния прокурор

"Ако ми обясните каква връзка имам с нарушаването на принципите на съдебната власт, ще съм много благодарен", реторично каза Гешев.

Според него също така е недопустимо служебен министър на първо място да се занимава с подобни казуси.

"Явно някой се притеснява от това, че българските граждани биват информирани спрямо правото, което им дава институцията", коментира Иван Гешев, припомняйки записите на Васил Божков и разговорите му с журналист и бивш член на парламентарната група на БСП, индиректно обръщайки се към Янаки Стоилов, също дългогодишен член на "столетницата".

По повод влизането в президентството преди година, което даде повод за началото на протестите с искане на оставката на Гешев и на бившия министър-председател Бойко Борисов, главният прокурор направи сравнение с акцията в МОСВ и ареста на бившия екоминистър Нено Димов. "Никой не нарече това нахлуване", подчерта Гешев.

"Главният прокурор не разследва и няма как да му се търси отговорност за конкретни решения. Изнасянето на информация зависи от конкретните районни прокурори в зависимост от медийната политика, която водят. Тези прокурори са независими и върху тях главният прокурор не влияе", подчерта Гешев.

"Регрес за съдебния процес и борбата с престъпността.". Така окачестви Гешев идеята на служебният кабинет да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. А самото им създаване е било по силна препоръка от Европа, добави той.

Междувременно пред сградата на ВСС има протест с искане за оставката на Гешев.

На 16 юли служебният министър Янаки Стоилов поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. От прокуратурата отговориха, че това са политически игри, а обвиненията били по журналистически публикации.

Служебният премиер Стефан Янев каза: Оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев и на неговото ръководство я дадоха хората на площадите миналата 2020-та година. Мисля, че оценката им не е променена.