Окръжният съд в Пазарджик е постановил 4 години затвор за бившия председател на Общинския съвет в град Септември Лазар Влайков, съобщава БНР.

През май първоинстанционният Пазарджишки районен съд беше определил присъда в размер на 3 години и 4 месеца затвор, която Влайков обжалва пред второинстанционния Пазарджишки окръжен съд, чиято присъда също подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Влайков е обвинен в това, че не е упражнил контрол върху пистолета си, с който 6-годишно дете смъртоносно простреля собственик на заведение.

Адвокатът на Лазар Влайков: Прекалено тежко наказание

Адвокатът на Лазар Влайков: Прекалено тежко наказание

Планират обжалване

Инцидентът стана в края на август миналата година по време на празнуване на рожден ден от Лазар Влайков и негови приятели.

Припомняме, ресторантьорът Наско Тонкев беше прострелян смъртоносно на 31 август 2017 година в собственото си заведение във Виноградец. Първоначалната версия беше, че изстрелът, с който беше убит Тонкев, е произведен от 6-годишно дете.

В заведението на жертвата имало празненство по случай рожден ден, когато един от гостите извадил боен пистолет "Глог". Оръжието започнало да се предава от ръка на ръка и стигнало и до детето. 6-годишното дете неволно дръпнало спусъка, а куршумът улучил 47-годишния собственик на заведението Тонкев.

Впоследствие се разбра, че пистолетът е собственост на председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Той извадил пистолета по време на празненството. Влайков беше задържан по случая. По-късно той беше освободен.

Три дни след убийството на Тонкев, дъщеря му Деница се обърна към медиите. Тогава тя заяви, че замесеното в случая 6-годишно дете не е било на мястото на стрелбата. Върху детето просто се прехвърляла отговорността, а истинският извършител бил именно Лазар Влайков. Тонкева разказва, че е била на няколко метра от баща си, когато е проехтял фаталният изстрел. По думите ѝ Тонкев е убит неволно от Влайков, а не от детето. Съпругата на Тонкев също заяви, че е сигурна в това, че детето е изкупителна жертва.

Имаше и информация, че непосредствено след изстрела Влайков се е обадил на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Заради това от прокуратурата поискаха разпечатка на разговорите на Влайков от нощта на убийството, а на 4 септември главният прокурор Сотир премести разследването по случая в Окръжната прокуратура в Пловдив.