Прекалено тежко наказание е наложено на Лазар Влайков. Това мнение изрази адвокатката на бившият председател на Общинския съвет в Септември - Елвира Панкова в ефира на Нова.

"Наложеното наказание е прекалено тежко. Имаме право да обжалваме и присъдата да не бъде изтърпяна ефективно", заяви Панкова.

Лазар Влайков беше осъден на 3 години и 4 месеца затвор след убийството на ресторантьор във Виноградец.

Лазар Влайков чу присъда от 3 години и 4 месеца затвор

Лазар Влайков чу присъда от 3 години и 4 месеца затвор

Присъдата подлежи на обжалване

Припомняме, ресторантьорът Наско Тонкев беше прострелян смъртоносно на 31 август 2017 година в собственото си заведение във Виноградец. Първоначалната версия беше, че изстрелът, с който беше убит Тонкев, е произведен от 6-годишно дете. В заведението на жертвата имало празненство по случай рожден ден, когато един от гостите извадил боен пистолет "Глог". Оръжието започнало да се предава от ръка на ръка и стигнало и до детето. 6-годишното дете неволно дръпнало спусъка, а куршумът улучил 47-годишния собственик на заведението Наско Тонкев.

В последствие се разбра, че пистолетът е собственост на председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Той извадил пистолета по време на празненството. Влайков беше задържан по случая. По-късно той беше освободен.

Тръгна делото срещу Лазар Влайков

Тръгна делото срещу Лазар Влайков

Влайков е обвинен, че не е обезопасил оръжието си

Три дни след убийството на Тонкев, дъщеря му Деница се обърна към медиите. Тогава тя заяви, че замесеното в случая 6-годишно дете не е било на мястото на стрелбата. Върху детето просто се прехвърляла отговорността, а истинският извършител бил именно Лазар Влайков. Тонкева разказва, че е била на няколко метра от баща си, когато е проехтял фаталният изстрел. По думите ѝ Тонкев е убит неволно от Влайков, а не от детето. Съпругата на Тонкев също заяви, че сигурна в това, че детето е изкупителна жертва.

Имаше и информация, че непосредствено след изстрела Влайков се е обадил на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Заради това от прокуратурата поискаха разпечатка на разговорите на Влайков от нощта на убийството, а на 4 септември главният прокурор Сотир премести разследването по случая в Окръжната прокуратура в Пловдив.

Лазар Влайков остава под домашен арест

Лазар Влайков остава под домашен арест

Решението на съда може да се обжалва

На 12 септември Окръжният съд в Пловдив потвърди Лазаров да остане под домашен арест. Срещу него беше повдигнато обвинение за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант "Градина" във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на мъжа. Лазаров нарушил грубо законите - чл. 60 от Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите и пиротехническите изделия забранява носенето на огнестрелно оръжие на публични места и при употреба на алкохол и наркотични вещества. Тестът с дрегер е отчел 0.76 промила в нощта на инцидента, текстът за наркотици е бил отрицателен.

На 16 септември случаят се разрасна с друг скандал - властите задържаха сина на убития ресторантьор Димитър Тонкев за разпространение на наркотици. На 26 септември той беше пуснат срещу парична гаранция от 1 000 лв.

Изключиха Лазар Влайков от Общинския съвет на Септември

Изключиха Лазар Влайков от Общинския съвет на Септември

Йордан Кръстев от ГЕРБ влиза на негово място

На 14 ноември Окръжният съд в Пазарджик промени гаранцията на Влайков на 8 000 лева.

Припомняме и че Лазар Влайков стана известен през 2012 г. Лазар Влайков след побой. Той бе задържан, след като нанесе няколко порезни рани с нож на 40-годишен мъж от Пазарджик. Двамата се спречкали на пътя между селата Бошуля и Карабунар. Спорът е бил заради включени дълги светлини.