Районният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, съобщи БНТ.

Дъщерята на убития във Виноградец ресторантьор: Случаят се потулва

Дъщерята на убития във Виноградец ресторантьор: Случаят се потулва

Деница Тонкева написа писмо до Сотир Цацаров

Според обвинението срещу Влайков той не е взел мерки за сигурност и обезопасяване на носеното от него огнестрелно оръжие, докато го е носил със себе си.
Поради това е последвало причиняването на смърт.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Самият Влайков изцяло е признал фактите и обстоятелствата около обвинителния акт и е поискал делото да приключи възможно най-бързо.

Припомняме, ресторантьорът Наско Тонкев беше прострелян смъртоносно на 31 август 2017 година в собственото си заведение във Виноградец. Първоначалната версия беше, че изстрелът, с който беше убит Тонкев, е произведен от 6-годишно дете. В заведението на жертвата имало празненство по случай рожден ден, когато един от гостите извадил боен пистолет "Глог". Оръжието започнало да се предава от ръка на ръка и стигнало и до детето. 6-годишното дете неволно дръпнало спусъка, а куршумът улучил 47-годишния собственик на заведението Наско Тонкев.

В последствие се разбра, че пистолетът е собственост на председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков. Той извадил пистолета по време на празненството. Влайков беше задържан по случая. По-късно той беше освободен.

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Детето дори не е било на мястото...

Три дни след убийството на Тонкев, дъщеря му Деница се обърна към медиите. Тогава тя заяви, че замесеното в случая 6-годишно дете не е било на мястото на стрелбата. Върху детето просто се прехвърляла отговорността, а истинският извършител бил именно Лазар Влайков. Тонкева разказва, че е била на няколко метра от баща си, когато е проехтял фаталният изстрел. По думите ѝ Тонкев е убит неволно от Влайков, а не от детето. Съпругата на Тонкев също заяви, че сигурна в това, че детето е изкупителна жертва.

Имаше и информация, че непосредствено след изстрела Влайков се е обадил на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Заради това от прокуратурата поискаха разпечатка на разговорите на Влайков от нощта на убийството, а на 4 септември главният прокурор Сотир премести разследването по случая в Окръжната прокуратура в Пловдив.

На 12 септември Окръжният съд в Пловдив потвърди Лазаров да остане под домашен арест. Срещу него беше повдигнато обвинение за това че на 31 август/1 септември 2017 г. в ресторант "Градина" във Виноградец не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване смъртта на мъжа. Лазаров нарушил грубо законите - чл. 60 от Закона за огнестрелните оръжия, боеприпасите и пиротехническите изделия забранява носенето на огнестрелно оръжие на публични места и при употреба на алкохол и наркотични вещества. Тестът с дрегер е отчел 0.76 промила в нощта на инцидента, текстът за наркотици е бил отрицателен.

На 16 септември случаят се разрасна с друг скандал - властите задържаха сина на убития ресторантьор Димитър Тонкев за разпространение на наркотици. На 26 септември той беше пуснат срещу парична гаранция от 1 000 лв.

На 14 ноември Окръжният съд в Пазарджик промени гаранцията на Влайков на 8 000 лева.

Още не знаят кой е застрелял мъжа във Виноградец

Още не знаят кой е застрелял мъжа във Виноградец

Разглеждат социалните контакти в мрежата на детето от Стрелча

Припомняме и че Лазар Влайков стана известен през 2012 г. Лазар Влайков след побой. Той бе задържан, след като нанесе няколко порезни рани с нож на 40-годишен мъж от Пазарджик. Двамата се спречкали на пътя между селата Бошуля и Карабунар. Спорът е бил заради включени дълги светлини.