Задържането на Иван Тодоров е груба употреба на сила. Това коментира адвокат Ина Лулчева на излизане от Националното следствие, където тази сутрин след задържането си бе отведен управителя на "Тад груп" Иван Тодоров.

Според Лулчева нищо не налага Тодоров да бъде задържан, особено на фона на това, че другите двама обвинени са освободени от ареста. Налагането на най-тежката мярка е злоупотреба със закона и правомощията, по думите на Лулчева, като прокуратурата няма и мотиви за това. Обвинението спрямо Тодоров остава за подбудителство и дейност, с която да вдява смут и страх в населението.

Задържаха собственика на "ТАД Груп"

Задържаха собственика на "ТАД Груп"

Иван Тодоров е задържан на летище "София"

Тази сутрин Иван Тодоров бе задържан, след като се върна в страната от служебно пътуване в Канада. Той бе обявен за издирване с европейска заповед за арест, в рамките на досъдебното производство, което се води срещу него, търговския директор на фирмата и служителя ѝ Кристиян Бойков заради изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите.

Според коментара на Лулчева конструкцията на обвинението се крепи на това, че се разпространяват компютърни данни, които целят всяване на страх и смут. "Когато не може да се установи тази цел за страх и смут в населението, не виждам какво точно има да се запознаваме толкова с обвинението", заяви тя по повод съдебното заседание, на което ще се гледа вече мярката за задържане.

От самата прокуратурата потвърдиха, че утре ще поискат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ина Лулчева подчерта, че дружеството е съдействало на разследващите органи от първия момент. На въпрос обаче какво са открили в компютрите, адвокатът отпрати въпросите към прокуратурата.

"Няма някакви страшни тайни да се разкрият", според нея в съдебна зала.

По думите на адвоката не става и ясно обвинението за подбудителство, тъй като е известно, че подбудителството става, когато караш някой да извърши нещо. "Когато този някой (Кристиян, бел-ред.) не твърди, че ти си го накарал, да се твърди, че има подбудителство е доста нелепо.

Самият Тодоров не е криптирал или разкриптирвал информация. Той е управител на дружеството и не се е занимавал с технически неща, обясни Лулчева и посочи, че според нея проблемът не е в "Тад груп", Иван Тодоров или Кристиян, нито пък в хакерите.

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Пробивът е през услуга, която се използва за възстановяване на ДДС

Според нея проблемът е в държавата и това, че не е защитила данните ни. "Никой не ни казва каква е системата на НАП, кой я е направил, каква е защитата, чия е поръчката и други такива неща. Това ме вълнува повече, отколкото едно момче, което е пробило системата. Непрекъснато се правят такива неща. Проблемът с опазването на тайната е на този, комуто е предоставено да опазва тайната. Задължението за това е на държавата", категорична бе Ина Лулчева.

Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров.са обвинени за тероризъм заради източената база данни на Националната агенция по приходите.