Цветан Василев не го чака справедлив процес и затова не трябва да се връща в България. Това заяви пред БНР адвокатът на банкера – Константин Симеонов. Юристът обясни, че ако Василев бъде екстрадиран по обвинение за организирана престъпна група, на него не можело да му бъде повдигнато обвинение. Той трябвало да бъде върнат у нас по обвинение за присвояване на 206 млн. лева.

Припомняме, че вчера прокуратурата обяви, че 14 души, сред които и Цветан Василев, са обвинени за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Те действали като организирана престъпна група, оглавявана от самия Василев.

Цветан Василев обвинен за ръководител на организирана престъпна група
Обновена

Цветан Василев обвинен за ръководител на организирана престъпна група

Повдигнати са обвинения на 14 души, обяви прокуратурата

Също вчера стана ясно, че Белградският съд е разрешил банкерът да бъде екстрадиран у нас, но това решение било обжалвано пред по-висша инстанция, която е върнала делото на първа инстанция.

Адвокат Симеонов коментира, че има решение на Апелативния съд за екстрадирането на Цветан Василев и делото се връща на първа инстанция. Той обаче не знае дали е по същество или заради технически проблеми. Защитникът на банкера смята, че няма вероятност клиентът му да дойде в България, за да бъде разпитан.

Сърбия засега няма да екстрадира Цветан Василев

Сърбия засега няма да екстрадира Цветан Василев

След обжалване на решението на Белградския съд

По думите му молбите за правна помощ били странно изпратени в Сърбия. Те били изпратени по ектрадиционната преписка, а трябвало да са отделно. Била връчена призовка за 21 юни. Константин Симеонов коментира, че след 2 години прокуратурата се старае да спази процедурата по призоваване. Целта била тя да бъде в основата на едно евентуално задочно обвинение, каквото е било предявено през 2014 г. Симеонов обаче съзира нарушение на правилата.

Адвокатът на Цветан Василев очаквал обвинението за организирана престъпна група да бъде повдигнато преди година и половина. Чрез преместването на делото в специализираната прокуратура от държавното обвинение си избирали съд. Наблюдаващият прокурор по делото пък бил кандидат за ръководител на спецпрокуратурата.

Белградският съд разрешил екстрадицията на Цветан Василев

Белградският съд разрешил екстрадицията на Цветан Василев

Банкерът щял да обжалва решението

Константин Симеонов коментира, че прокуратурата ревниво се отнасяла към информацията за делото. Освен това те не били допускани до разпитите на свидетелите. Съвсем скоро изтичал и 2-годишният срок за евентуално искане за внасяне на делото в съда или прекратяването му. За някои от обвиняемите срокът дори вече бил изтекъл.

Защитникът на банкера обвини обвинител номер 1 Сотир Цацаров, че оказвал натиск върху сръбските власти за екстрадирането на Василев. Той коментира, че Сърбия е независима държава и опитите на главния ни прокурор да се меси във вътрешните й работи, не се харесват.