Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина излиза от ареста срещу парична гаранция от 100 000 лева, съобщава БГНЕС.

На днешното заседание на Апелативния специализиран съд мярката на Петър Харалампиев беше изменена от "задържане под стража" на "парична гаранция".

След като я плати, той трябва да излезе на свобода, освен ако не бъде задържан на друго основание.

Според адвоката на Харалампиев Николай Кокинов решението на съда е справедливо. Той напомни, че максималният срок за задържане изтича след 18 дни. Запитан дали гаранцията от 100 000 лева ще бъде внесена, Кокинов обясни, че близките на Харалампиев ще събират пари от познати и роднини и ще внесат сумата.

Бившият шеф на ДАБЧ остава в ареста

Бившият шеф на ДАБЧ остава в ареста

Можел да повлияе на свидетели, ако е на свобода

Припомняме, Харалампиев беше обвинен в края на октомври миналата година за ръководене на престъпна група, занимаваща се с търговия на документи за придобиване на българско гражданство. Те били предназначени за чужденци, които нямали основание за тяхното издаване.

Освен това взел няколко подкупа, един от които 5000 лева по конкретна преписка за даване на документ за български произход.

В края на май тази година Специализираният наказателен съд отказа да пусне от ареста бившия шеф на ДАБЧ с мотива, че може да извърши ново престъпление или да повлияе на свидетели, ако е на свобода.

Няма доказателства за вината на Петър Харалампиев според адвоката му

Няма доказателства за вината на Петър Харалампиев според адвоката му

Адвокатът на Харалампиев обвини зам.-шефа на ДАБЧ