Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Районен съд - Пазарджик обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на "Напоителни системи" АД Ивайло Първанов.

Обвинението срещу Първанов е за това, че той е злоупотребил с властта си при условията на продължаващо престъпление. Изпълнявайки длъжността изпълнителен директор на дружеството той е извършил две престъпления, които според прокуратурата осъществяват поотделно едно и също престъпление. Деянията са извършени в кратък период, при една и съща обстановка.

Според обвинителния акт през месец юни 2015 година шефът на "Напоителни системи" се срещнал с управителя на клон Тополница на същото дружество - С.К. Двамата се срещнали в Пазарджик. Тогава обвиненият уведомил колегата си от Тополница, че ще изпрати негов близък представител на търговско дружество, на когото да бъде възложено извършването на строителни дейности към клона в Тополница. Ставало въпрос за монтажни работи на три обекта към клон Тополница - кантон "Варвара-1", воднотехническо съоръжение "Бент Лесичово" и прилежащ към него кантон, както и кантон "Гелеменово". За целта С. К. трябвало да сключи договор на максимално допустимата за директно възлагане стойност по Закона за обществени поръчки.

Обвиниха бившия шеф на "Напоителни системи" Ивайло Първанов

Обвиниха бившия шеф на "Напоителни системи" Ивайло Първанов

Заплашвал с оставка шефа на "Напоителни системи" в Тополница

Същият месец С. К. сключва договори за въпросните монтажни дейности на обекти собственост на клона със следните търговски дружества:

- "Нова Билд Инк" ЕООД за обект: кантон "Варвара -1" на стойност 59 216.86 лева без ДДС;

- "Дейта груп" ЕООД за обект: водотехническо съоръжение "Бент Лесичово" и прилежащ към него кантон за 56 420,56 лева без ДДС;

- "Билд Асист" ЕООД за обект: кантон "Гелеменово" за 31 646,26 лева без ДДС.

Договорите били предварително одобрени от Първанов. Договорите предвиждали и опция за удължаване, която била използвана няколко дни преди приключването на договорите.

През месец февруари 2016 г. представител на една от фирмите изпълнители "Нова Билд Инк" ЕООД се свързал по телефон с управителя на Напоителни системи" ЕАД клон Тополница С. К. Той му казал, че строително-монтажните работи на единия обект са завършени. След посещение на обекта С. К. и главния инженер на клон Тополница констатирали, че дейностите били некачествени. Същите констатации са направени и за другите два обекта, изпълнени съответно от другите две фирми.

В началото на месец април 2016 година Първанов се свързал по телефона със С. К. и се поинтересувал дали сумите за трите обекта по трите договора са изплатени. Тогава С. К. обяснил, че ремонтите са некачествени и сумите не са изплатени, тъй като не са подписани приемателните протоколи по договорите.

През месец май 2016 година С. К. назначил приемателна комисия от три длъжностни лица, които да извършат оглед на трите обекта и да констатират извършените работи в протокол по отношение на количество и качество. Назначената комисия е констатирала, че само 20% от възложеното е извършено и то некачествено.

След констатациите на комисията директорът на фирмата изпълнител "Нова Билд Инк" ЕООД се свързал със С. К. и заявил, че предварителната уговорка с изпълнителния директор на "Напоителни системи" Първанов е била да не се извършват строително монтажни дейности на обектите. Според уговорката трябвало само да се подпишат документите, въз основа на които да се изплатят сумите по договор. Той обяснил още на С. К., че преди време е извършил услуги на Първанов, които не са платени и по този начин ще си "изравнят сметките".

На 27 май 2016 година приемателната комисия е изготвила и подписала доклад до С. К., в който е отразено, че са извършени малка част от заложените в договорите дейности, при това некачествено.

Същата вечер Първанов се обадил на С. К. и поискал обяснения за отказа на комисията да подпише протоколите. Провел е телефонни разговори и с членовете на комисията.

Тогава Първанов злоупотребил с властта си като изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД като е направил опит да принуди управителя на "Напоителни системи" ЕАД, клон Тополница С. К. да извърши нещо противно на волята. Той се опитал да въздейства като убеди председателя и членове на комисията да подпишат протоколите за приемане на строително - монтажни работи за трите обекта, въпреки че ремонтите всъщност не са извършени. За целта Първанов употребил заплашване с уволнение. Той е направил опит да принуди и председателя на комисията да изготви и подпише протокол за трите обекта, като отново е използвал заплаха за уволнение. Опитите са останали недовършен поради независещи от дееца причини.

Във връзка със същия случай СГП повдигна обвинение и срещу управителя на "Напоителни системи" ЕАД - клон Тополница С. К. Той е обвинен за това, че на 14 юни 2016 година се опитал да подкупи членовете на комисията с 2 000 лева, за да подпишат протоколите за ремонтните дейности, извършени от фирмите "Нова Билд Инк" ЕООД , "Дейта груп" ЕООД и"Билд Асист" ЕООД. Протоколите е трябвало да удостоверят, че строително-монтажните, които в действителност не са били изпълнени на обектите, са изпълнени изцяло и съответстват на клаузите по договорите. Изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици.

6 шефове в "Напоителни системи" с обвинение от прокуратурата

6 шефове в "Напоителни системи" с обвинение от прокуратурата

Обвиняемите са изпълнителни директори и членове на Съвета на директорите

Припомняме, Първанов беше обвинен за престъпленията в клона в Тополница на 9 август 2017 година от Специализираното звено "Антикорупция" към СГП.

Срещу Първанов има повдигнати още обвинения - на 31 март 2017 г. СГП привлече бившия шеф като обвиняем за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.

Срещу Първанов беше повдигнато обвинение и в началото на тази година. Тогава СГП го обвини за това, че в периода 15 декември 2014 г. - 13 юни 2016 г., при условията на продължавано престъпление със 79 деяния, съзнателно е сключил неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди в общ размер на 596 784, 56 лв.

С обвинения е още един шеф на "Напоителни системи" ЕАД

С обвинения е още един шеф на "Напоителни системи" ЕАД

За около 3 000 000 лева е ощетил дружеството