Специализираният наказателен съд отложи делото срещу бившия екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник, съобщава bTV.

Причината е заболяване на единия от адвокатите - Милка Петкова, която е болна от COVID-19.

Подсъдими по делото са бившият министър на околната среда и временно изпълняващия длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева.

Нено Димов се яви пред съда, но отказа коментар.

Прокуратурата поиска назначаване на резервни служебни защитници на двамата обвиняеми, които да гарантират започване на делото. Съдът обаче отхвърли искането с мотива, че засега няма основание за извършване на такива действия.

Следващото заседание по делото е насрочено за 31 януари догодина.

Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник

Нено Димов отива на съд за водната криза в Перник

Престъплението му влиза в корупционния каталог, обясни шефът на спецпрокуратурата

Припомняме, Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли тази година. От държавното обвинение съобщиха, че по случая са били разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са били над 4000 страници доказателства.

Екоминистърът от квотатата на Обединените патриоти в правителството ГЕРБ - ОП Нено Димов беше арестуван на 9 януари в Министерството, което ръководеше. На следващия ден и от ареста, той подаде своята оставка. След повдигането на обвинения на два пъти от прокуратурата разпространиха и доказателства за вината му. Сред разпитаните бе и Красимир Живков (по-късно също арестуван и обвинен, но по аферата с боклука.

Нено Димов беше в ареста с мярка за неотклонение до април 2020 г., а от тогава е под домашен арест.

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември. Кризата с водата продължи шест месеца, до решението за строителство на байпас на ВиК системата на София. Докато се построи обаче язовир "Студена" вече се бе и напълнил от снеготопенето.

Адвокатът на Нено Димов: Обслужват се интереси – неясно какви

Адвокатът на Нено Димов: Обслужват се интереси – неясно какви

Щом хората страдат – ето ви един министър