"Документите по екстрадирането на Васил Божков са в много голям обем, превеждат се на арабски език и когато същите се преведат, ще бъдат изпратени на Министерството на правосъдието." Така говорителят на главния прокурор Сийка Милева отговори на въпрос до къде е стигнала работата по окомплектоване на документите за екстрадицията на бизнесмена от Обединените арабски емирства.

Припомняме, че вчера на такъв въпрос главният прокурор Иван Гешев също отговори, че е нужно техническо време, но и заяви, че на практика отговорността за екстрадицията ще падне на ОАЕ, а не на българската държава, тъй като прокуратурата, която щяла да си свърши съвестно цялата работа.

Държавата готви поправката „Божков“ за културните ценности

Държавата готви поправката „Божков“ за културните ценности

Васил Божков разполага и с още ценни експонати

По отношение на възложената проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на културата Боил Банов за античната колекция на Васил Божков, прокурор Милева потвърди, че е изпратена такава проверка за установяване произхода, начина на придобиване на предметите, идентифицирането и регистрирането на предметите, стопанисвани от фондация "Тракия".

Припомняме, на 29 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на бизнесмена Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, издадена е Европейска заповед за арест и ще бъде обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Самият Божков в последните дни се изявяваше необичайно интензивно по медиите и отрече да му е връчвана каквато и да е било заповед или призовка, не знае да го издирват и никой не му се е обаждал. Той потвърди, че се намира в чужбина и очаквано не посочи в коя точно страна, но уточни - Балканите. После той заяви категорично, че смята да изчака в чужбина съдебната фаза.

Кирилов очаква положителна развръзка за екстрадицията на Божков

Кирилов очаква положителна развръзка за екстрадицията на Божков

От 3 до 5 дни щяло да отнеме изготвяне на искането за екстрадицията му след получаване на документите от прокуратурата