Състав на Специализирания наказателен съд постанови мярка за неотклонение "домашен арест" на Тодор Марков, член на Комисията по хазарта, и на Пламен Георгиев, бивш член на същата комисия.

Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Прокуратурата поиска най-строгата мярка за задържане.

Над 25 свидетели са разпитани по делото за престъпната група на Божков
Обновена

Над 25 свидетели са разпитани по делото за престъпната група на Божков

Разгледаха постоянния арест на двама членове от Комисията по хазарта

Според съда и за двамата обвиняеми от доказателствения материал не може да се установи да са участвали в престъпното сдружение. Не така обаче стои въпросът с второто посочено обвинение. Според съда има доказателства, които сочат вероятна съпричастност и целенасочени действия за облагодетелстване на дружества на Божков. Това е ставало при осъществяване на служебните задължения на обвиняемите или по-точно при тяхното неизпълнение.

Съдът приема, че няма риск двамата да се укрият, но има риск за осъществяване на нови престъпление. Въпреки това мярката "задържане под стража" се явява тежка за двамата обвиняеми, затова и съдът ги пусна под домашен арест.

Адвокат Слави Димитров, защитник на обвиняемия Тодор Марков, заяви пред журналисти, че обвиненията не са конкретизирани и от защитата не могат да ги коментират.

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Задържаха още двама от Комисията по хазарта заради разследването срещу Божков

Спецпрокуратурата е поискала постоянен арест за двамата

Прокурор Фердинандов не остана доволен от решението на магистратите. Двамата обвиняеми са се познавали с бизнесмена Васил Божков, поддържали се близки и приятелски отношения, обясни прокурор Фердинандов, позовавайки се на свидетелските показания. Прокурарът посочи и че Тодор Марков и Пламен Георгиев не са изпълнили своето служебно задължение като служители на Държавната комисия по хазарта.

По думите на прокурора има доказателства за неизпълнение и спрямо други юридически лица и други дружества.

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

Вчера бе открит и издирвания бизнесмен Александър Тумпаров, приближен на Божков, на когото е наложена гаранция от 1,5 млн. лв.

В ареста се намира и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Предпоследният шеф на Комисията, който я оглавяваше по време на разкритията, Александър Георгиев бе освободен под гаранция от 40 000 лв., тъй като е оказал съдействие на разследващите органи.