Подалият оставка председател на Софийския районен съд Методи Лалов бил предупреден да внимава какво говори. Предупреждението било отправено от зам.-министър на правосъдието по времето на Зинаида Златанова. Скоро след това проверките в съда започнали, обясни пред БиТиВи магистратът.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) дава Лалов на прокурор заради обществена поръчка за доставка на принтери.

При инспекцията на Златанова в сградата на ГУСВ, където районният съд трябваше да се премести, Методи Лалов влезе в сблъсък с нея. Тогава пред журналисти Лалов показа, че сградата не е готова и магистратите не могат да работят в нея. По времето на Пламен Орешарски зам.-министър беше само Илия Ангелов. Той не е юрист, а магистър по машиностроене и дългогодишен полицай.

Днес Методи Лалов обясни, че ВСС още през 2014 г. е проверявал поръчката за новите принтери. Нередности тогава не са били открити. Сега одитният доклад бил базиран на мнението само на един експерт, че условията по конкурса елиминирали участници.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Лалов заяви, че днес трябва да се говори за неговата дейност, за неговите принтери, а не за съда. Подготвяйки поръчката за над 400 000 лв. с ДДС Методи Лалов станал по-голям специалист и от ВСС, и от Сметната палата. Техническото задание било написано от външна фирма.

Той обясни, че на условията могат да отговарят и три фирми. Различната цена на едно и също изделие също била въпрос на конкуренция на пазара. Лалов подчерта, че с новите машини, разходите за консумативи спаднали със стотици хиляди левове.

ВСС даде шефа на Районния съд в оставка на прокурор

ВСС даде шефа на Районния съд в оставка на прокурор

Проверяват нарушена обществена поръчка

Той посочи, че главната тема са проблемите на Софийския районен съд - свръхнатовареност, недостатъчен кадрови и административен капацитет. "Явно не могат да простят, че някой има мнение и го повтаря на висок глас", посочи той. Лалов смята, че се изисква от районния съд да бъдат васали.

Той е категоричен, че няма връзка между съдийския протест и учредяването на партията на Христо Иванов - "Да, България". Методи Лалов подчерта, че по закон и морал не може да бъде свързан с политическа партия.