Както знаете, започна сериозна акция на територията на цялата страна, тя продължава. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Благоевград във връзка със съвместната операция на полицията и прокуратурата срещу наркоразпространението, която се провежда от 7 декември.

"Голям е проблемът, предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи, който това, което направи, е в някаква степен блокира работата на Министерството на вътрешните работи с прокуратурата, а ние сме скачени съдове. Без МВР да разкрие престъпление, няма как прокурорът да повдигне обвинение и да внесе в съда обвинителен акт. И няма как, без двете институции да работят заедно, да има резултат", посочи той, по всяка вероятност визирайки вътрешния министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков.

Гешев изтъкна, че единственият враг на прокуратурата и на главния прокурор е престъпността. "Сега - това, че някой е начело на една институция и предпочита личното си его и личния си интерес пред интересите на хората и на народа, е въпрос на личностни особености. За съжаление резултатите от това са трагични и цената не плащат тези хора, които го правят, плащат българските граждани с това, което говорим - наркотици по улиците, убити и прегазени деца", язвителен бе той.

МВР и прокуратура стоплят отношения в борбата с дрогата в училищата

МВР и прокуратура стоплят отношения в борбата с дрогата в училищата

Отчитат 580 задържани, 470 преписки и 3000 проверки в училищата за дрога

"Като допълним и унищожаването на Специализираната прокуратура, която беше най-ефективният инструмент за борба с организираната престъпност, и връщане на модел, който е отпреди 12 години вече и беше доказан като неефективен от нашите европейски партньори, в резултат на което се създаде точно тази Специализирана прокуратура - виждаме резултатите, които са към момента. Това са наркотици, които заливат нашите улици и тровят нашите деца", коментира Гешев.

Той обаче е обнадежден, че с настоящото ръководство на Министерството на вътрешните работи и с прогреса, който вижда при взаимодействието между двете институции, могат да бъдат решени голяма част от тези проблеми, макар и с голямо закъснение.

В Благоевград Иван Гешев получи Голямата национална награда за магистрати за 2022 г. - "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж" в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Информация за церемонията бе разпространено от прокуратурата.

Бойко Рашков няма за какво да ходи пак в прокуратурата

Бойко Рашков няма за какво да ходи пак в прокуратурата

Разследването по аферата АМ "Хемус" трябва да приключи съвсем скоро според Рашков

"Всички ние - изпълнителната, съдебната и законодателната власт, можем да се обединим в интерес на народа и да работим заедно. Хората с право са отчаяни, народът е обезверен. Дължим им повече", коментира Гешев при получаването отличието.

По думите му наградата е "за всички прокурори и следователи, с които работихме в последните 3 години, откакто съм главен прокурор, въпреки безпрецедентния политическия натиск. Резултатът - 95% осъдителни присъди на годишна база е уникален в европейски мащаб. Наградата е и за колегите от МВР, от митниците, от службите за сигурност, защото резултатите, които описах, не е възможно да се постигнат без взаимодействие с тях".

Иван Гешев изтъкна, че се надява отчаянието на хората, с които се е срещнал вчера - близки и роднини на жертви на катастрофи, да бъде чуто, защото "е време за промени, които много бързо могат да дадат резултат". Той даде пример с Австрия, където при определена превишена скорост автомобилът се отнема и се продава на търг, дори шофьорът да не е употребил алкохол или наркотици. "Има мерки, които българската държава дължи на гражданите си. Сигурен съм, че всички заедно, единни, ще постигнем резултата, който народът очаква - справедливост", каза още той.

Започна обществено обсъждане на подобрения механизъм за разследване на главния прокурор

Започна обществено обсъждане на подобрения механизъм за разследване на главния прокурор

Публичните консултации ще продължат до 19 декември

На церемонията в памет на Джовани Фалконе заместник главният прокурор Красимира Филипова бе отличена с плакет за проявен висок професионализъм и аргументираната защита на експертните предложения на прокуратурата за промени в Наказателно-процесуалния и Наказателния кодекс. За образцово изпълнение на служебните задължения и високи резултати в работата си по различни случаи с висока обществена значимост бяха номинирани и 14 административни ръководители на прокуратури и прокурори и следователи от страната. Бяха присъдени и две международни награди. За борбата им срещу наркомафията и наркотероризма и участието им в операции, при които са заловени тонове наркотици на стойност милиарди евро, бяха отличени министърът на правосъдието на Белгия Винсент Ван Кикенборен и федералният прокурор на Белгия Фредерих Ван Льо. Наградите бяха получени от първия секретар на посолството на Белгия в България Жереми Кирийон.