Горските от регионалната дирекция по горите в Пловдив са открили убит благороден елен в района на някогашния концлагер "Гонда вода" - в землището на Асеновград, съобщиха от РДГ.

Мястото е ловностопански район, стопанисван от Държавно ловно стопанство - Кормисош.

Бракониери стрелят по застрашени видове край Шабла

Бракониери стрелят по застрашени видове край Шабла

Искат периодични изпити за ловците

Злината е била извършена от бракониер или група бракониери през последните дни.

Проверката е направена след получен сигнал на тел. 112, в събота, 4 февруари. Той е бил предаден на дежурния служител на РДГ-Пловдив, който е разпоредил незабавно да се направи организация за съвместна проверка на място.

Групата на терен е била от служители на РДГ-Пловдив, Държавно горско стопанство Асеновград и ДЛС-Кормисош.

Проверяващите отишли на място и след обход на трудно достъпен район открили убития елен, който е бил заровен със сняг, вероятно при опит да се заличат следите.

При първоначалния оглед на трупа е установена рана от огнестрелно оръжие. Уведомени са служителите на районното в Асеновград, след което са предприети съответните следствени действия.

Вече има проведени разпити на заподозрени. Трупът е иззет за експертизи, за да се помогне за откриването на извършителя.

Прокуратурата разследва показни убийства на кошути и елени в Попово

Прокуратурата разследва показни убийства на кошути и елени в Попово

Разследването се води срещу неизвестен извършител

Междувременно стана ясно, че се е появил имитатор на бракониерите от Попово, убили 4 бременни кошути и 2 елена. Той е стрелял по седмото намерено мъртво животно в държавното ловно стопанство "Черни Лом", съобщи 24 часа.

Оказва се, че има видеозапис на возилата на бракониерите. Записите от камерите минути след стрелбата показват два черни джипа "Мерцедес" G класа да карат в стопанството. Номерата обаче не се виждат.

Една от версиите е, че извършителите на зверството са свързани с влиятелен местен бизнесмен, собственик на голямо преработвателно предприятие. Той имал джипове като тези на записа.