Прокуратурата няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокът Пловдив, нито е издавала каквито и да е забрани за това. Това съобщават от държавното обвинение във връзка с изявление на зам.-кмета Димитър Кацарски.

Преди ден Кацарски заявил, че само и единствено от прокуратурата зависи дали Пловдив ще има зоопарк за летния сезон. Той обяснил, че тече разследване и до приключването му, без разрешение от прокуратурата, общината не може да предприеме мерки по довършването на зоопарка.

Предстои да бъдат повдигнати окончателни обвинения и в Окръжния съд в Пловдив да бъде внесен обвинителен акт, допълват още от прокуратурата.

От държавното обвинение са категорични, че единственият факт, който отговаря на истината от изявленията на Кацарски, е че налице досъдебно производство за престъпление по служба, по което се провеждат активни действия по разследване. Самият Кацарски е сред обвиняемите по случая. Като обвиняеми са привлечени също кметът на община Пловдив и кметът на район "Западен".

От прокуратурата са категорични, че поднасянето на невярна информация от обвиняемия зам.-кмет по никакъв начин не допринася за обективното информиране на гражданите на Пловдив. Според тях това представлява спекулативен опит за прехвърляне на отговорността относно бъдещето на Зоокъта в града.

От прокуратурата припомнят, че предмет на обвиненията са допуснати груби нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на изграждането на Зоокът в Пловдив.

Само от действията на общинското ръководство зависи дали обектът ще бъде завършен, но съобразно с изискванията на закона.

В съобщението до медиите се припомня, че строежът на Зоокът Пловдив е спрян на 18 декември. Актът за спиране на строителството е подписан от зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски.