Задържана е организирана престъпна група, която се е занимавала с незаконна търговия на огнестрелни оръжия.

При операцията са задържани 5 броя пушки, 16 пистолета, една карабина, 1000 патрона и пълнителя при претърсването на 9 адреса. Във всеки един от имотите са открити незаконни оръжия.

Групата е търгувала автомати "Калашников" на стойност 3 000 лв., пистолетът "Макаров" - 1 000 лв., а патроните са се продавали по 1.50 лв.

Групата е действала на територията на София, Козлодуй, Враца, но и в по-малки населени места от средата на 2017 година до 30 януари 2019, когато е била проведена специализираната операция, разкри и.ф. ръководителят на Спецпрокуратурата Димитър Петров.

Откриха боен арсенал в гараж в София
Обновена

Откриха боен арсенал в гараж в София

Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, похвали се Борисов

Разследването е продължило повече от 6 месеца, при положение, че досъдебното производство е образувано в средата на миналата година.

"Има данни за доста хора, които имат желания да закупят незаконно огнестрелно оръжие", призна Петров.

Групата не е действала самоцелно и самостоятелно, а всеки един от тях си е имал своята дейност, която трябвало да извърши. Участвали са общо 7 българи с ясно изразен лидер, който е в ареста заедно с още двама от групата.

Бандата е била строго йерархична и всеки в нея е имал точно определени задачи.

Един е с мярка за неотклонение "домашен арест" и още един с мярка за неотклонение "парична гаранция".

Откритите оръжия излизат от завод "Арсенал"
Обновена

Откритите оръжия излизат от завод "Арсенал"

Ако барутът се е възпламенил от мястото в столичния квартал "Редута" би останало само дупка

Четирима от задържаните са криминално проявени, 3 от тях са осъждани. Един от групата е извършил престъпление в изпитателния срок.

Тепърва трябва да стане ясно дали ще бъдат повдигнати други обвинения.

До момента не е установено дали са се купували незаконни оръжия от чужденци. Групата е изкупувала оръжия, които са деактивирани, възстановявани са и са продавани.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че службите са стигнали до тази група след като разбиха склад за оръжия в края на миналата година в София.

След разбиването на склада и защото групата не е имала откъде да се "зарежда" с оръжия, започват да разпродават панически каквото имат, нарушават правилата и попадат под обсега на контролните органи.

"Мислят си, че работят конспиративно поради простата причина, че не са запознати с методите на работа на правоохранителните структури", похвали се шефът на ГДБОП.