Финансирането на къщи за гости с пари от Европа не е уникален случай. В различни периоди и в други страни от ЕС е имало подобни казуси - както с къщи за гости, така и с голф игрища например, които се декларират като пасища. Това заяви пред БНР Илияна Иванова, която е българският представител в Европейската сметна палата (ЕСП) с ранг на заместник-председател.

Европейската сметна палата не се занимава с разследване на измами с еврофондове, а само с одитиране на нередности, обясни Иванова. Нередностите са неумишлено действие, докато при измамите става дума за умишлено ощетяване на европейския бюджет.

Европейски одитори проверяват финансирането на нашите пътища от ЕС

Европейски одитори проверяват финансирането на нашите пътища от ЕС

Има риск цялата основна мрежа на ЕС да не бъде завършена навреме

Предстоящата проверка на ЕСП на строителството на пътища с пари от ЕС е включена в годишната програма на институцията и обхваща няколко държави. Тази проверка на Европейската сметна палата не е свързана със сигналите, които българската опозиция е подала към Брюксел, поясни Иванова.

Тя каза още, че това е част от стандартните процедури, а докладът се очаква към средата на следващата година. В рамките на проверката ще бъдат одитирани България, Испания, Чехия и Полша.

Последната проверка на ЕСП, която обхваща усвояването на кохезионните фондове в 7 държави от ЕС, включително България, има за цел анализ на работата националните правителства и на Европейската комисия, тъй като в случая става дума за споделено управление.

Проверени са България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания. В доклада на Сметната палата се отправят общо 5 препоръки - 3 към проверените държави и 2 към Европейската комисия.

България е сред малкото държави, които са изпълнили и трите препоръки, каза Иванова. Препоръките са свързани с приемането на стратегии за борба с измамите, включване и на външни органи и институции в тази борба и създаване на платформата АРАХНА, която дава общодостъпна информация за всички европейски програми.

България е сред страните, които използват най-пълноценно системата АРАХНА, докато тя се ползва доста по-ограничено - например в Германия и в скандинавските страни, посочи Иванова. Във всяка от проверените държави има проблеми, но има и добри примери и не бива да си затваряме очите както за нередностите, така и за постиженията, обясни българският представител в Европейската сметна палата.

По думите й, най-висок е процентът на констатирани нередности при усвояване на еврофондове е в Словакия - 2,13. В страни като Люксембург и Финландия този процент е 0. България е по средата в тази таблица, каза Иванова.

При нас нивото на грешки при управлението на европейските програми за целия ЕС намалява прогресивно и стабилно, увери Илияна Иванова.

Припомняме, че Десислава Танева беше избрана за нов земеделски министър след като Румен Порожанов хвърли оставка. Повод за приемане на оставката му бе забавеното уволнение на зам.-директора на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, която бе уволнена часове след назначаването на Танева на поста.

Порожанов поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства. Операцията се проведе съвместно с полицията и ДАНС на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

Преди това пък главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и на ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Името на Порожанов като ръководител на Държавния фонд също бе замесено и по аферите с къщите за гости.