Намаляването на скоростта дори само с 10 км/ч намалява многократно вероятността от катастрофа. На това обръщат внимание от полицията в препоръките си за безопасно шофиране.

От Главна дирекция „Национална полиция” предприемат мерки за осъществяването на ефективен контрол през летния сезон с цел превенция на пътния травматизъм.

Те съветват шофьорите да не се увличат по рискови водачи, които ги изпреварват и се движат с повишена скорост. Друг съвет е шофьорите да не се афектират и нервират, когато колоната автомобили се движи бавно, тъй като това можело само да навреди.

Скоростта винаги трябвало да се съобразява с интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.

Препоръчително е възможността за внезапна проява на човек, животно или изхвърлен предмет на пътя също да се предвидят. Не се препоръчва да се определя предварително точен час на пристигане и да се насрочват срещи, защото евентуалното забавяне можело да доведе до притеснения и рисково шофиране с превишена скорост.

Пияните шофьори в Тайланд ги водят в моргата да гледат мъртви тела

Пияните шофьори в Тайланд ги водят в моргата да гледат мъртви тела

Така се борят с касапницата по пътищата

Органите на реда изтъкват, че интензивността на движението през летния сезон традиционно се увеличава, като много активно се включват и велосипеди, мотопеди и мотоциклети.

Рязко се увеличавал и броят на превозните средства с чуждестранна регистрация, както и транзитно преминаващи през страната и посещаващи летните курорти.

През лятото се активизира и движението на селскостопански машини по републиканските пътища.

Именно с оглед на това се предприемат и допълнителни мерки за превенция по пътищата. Те са разпоредени от главния секретар на МВР и ще се предприемат от областните дирекции на базата на анализа за пътния травматизъм в отделните региони.

От полицията информират, че ако е необходимо ще се разработват нови маршрути, постове и места за контрол. Техническите средства щели да се използват рационално.

Специализирани полицейски операции ще се провеждат при необходимост, предупреждават още униформените.

Контролът ще се осъществява приоритетно по основните туристически направления. Движението ще се регулира и подпомага на проблемите точки от пътната мрежа, каквито са пътни възли, кръстовища и пътни отсечки.

Допълнителни полицейски екипи ще се изпращат по основните направления на движение и натоварените входно-изходни артерии в часовете и дните с увеличен трафик.

Ще се извършват все повече проверки за нарушители, които застрашават безопасността на пътя, основно мотоциклетисти и мотопедисти. Полицаите ще акцентират върху това дали водачите са правоспособни, използват ли защитни каски, МПС-тата им регистрирани ли са и какво е състоянието на регистрационната табела и вижда ли се тя.

В населените места контролът щял да се насочва към районите на потенциално опасни пешеходни пътеки, към участъци с интензивно пешеходно движение, както и към места, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните/уличните платна от пешеходци.

Мобилните камери щели да се използват максимално, като ще се определят местата за контрол - по най-уязвимите пътни участъци, места с интензивен трафик и участъци с концентрация на катастрофи.

Ефективен контрол щял да се осъществява и със служебните автомобили, оборудвани с технически средства за видео заснемане и звукозапис.

Полицията готви съвместни проверки с представители на „Автомобилна администрация”. При тях ще се проверява техническата изправност на превозните средства за обществен превоз на пътници, деца и товари. Ще се дебне и за нерегламентирани превози.

Допълнителни проверки се планират по пътищата:

  • София – Стара Загора – Бургас;
  • София – Велико Търново – Варна;
  • Калотина – София – Дупница – Кулата;         
  • Варна – Слънчев бряг – Бургас – Царево;
  • Русе – Велико Търново – Капитан Андреево.

От полицията предупреждават още, че особено внимание ще се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета. Те трябвало да бъдат обозначени със светлинна сигнализация и светлоотразителни елементи. Ще се следи и дали земеделската техника се движи и през нощта.

Служителите на реда ще следят още за „Гражданска отговорност”, платени винетки и противопожарно оборудване.