Вътрешният министър Калин Стоянов изненадващо и само в рамките на 16 часа откри кога Брендо е влязъл в страната. Вчера, на нарочен брифинг пред журналисти, Калин Стоянов не каза и дума за разкритията на МВР и разследващите, въпреки че подробно изчете наличните във ведомството данни.

Новината за откритието си министър Калин Стоянов съобщи от парламентарната трибуна в рамките на изслушването си по искане на "Възраждане". 

Това е станало с "голяма вероятност" с малкия самолет, който кацна също толкова изненадващо за българските власти между Търговище и Шумен през юни 2022 г., а преди това за кратко кацна за зареждане във Видин.

Полетът на малкия самолет се случи по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър, а самият Калин Стоянов беше тогава шеф на ГДБОП.

Между Търговище и Шумен кацнал самолетът калпазанин
Обновена

Между Търговище и Шумен кацнал самолетът калпазанин

В самолета не са открити следи нито от пилот, нито от пътници

Днес в парламента Калин Стоянов обяви, че вече има повдигнати обвинения на двама души, има и данни, че те искат да сключат споразумение, разследва се организирана престъпна група. Повече данни за разследването не могат да се кажат, но Стоянов заяви, че разследването тече от две години, но от месец има повече събрани доказателства.

Стоянов е убеден, че МВР ще установи и потвърди информацията, която имат. Хората, които са му помогнали, на нас вече са ни ясни, категоричен бе Калин Стоянов.

Калин Стоянов не знае какви са мотивите на Евелин Банев-Брендо да се предаде, но предполага, че е "започвал да усеща, че обръчът около него се затяга". Брендо е обран, резервиран и не дава много информация на полицията.

Всички сигнали по отношение на укриването на Брендо са проверявани във времето, но не са потвърждавани до този момент. "Ако МВР през периода, в който аз съм министър, е имало информация, че си е бил в неговия дом или на някое КПП със сигурност щеше да бъде задържан", уверен е вътрешният министър. Припомняме, че Брендо се укрива от българското, а и италианското и румънското правосъдие, от десетилетие, когато през 2015 г. стана ясно, че българските власти не знаят къде е. Тогава Брендо бе със статус екстрадиран от Италия у нас, за да протече наказателното дирене първо у нас. От 2018 г. Евелин Банев се издирва с ЕЗА.  

"Докато Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като директор на ГДБОП предприех необходимите действия. В резултат на образуваното следствено дело тогава, работихме оперативно по случаите. Следственото дело е преобразувано в досъдебно производство и се наблюдава от Окръжна прокуратура-Видин. Установени са двамата души, пътували с Брендо в самолета и са им повдигнати обвинения. Те търсят вариант за споразумение в момента", обясни Калин Стоянов.

Стоянов за пореден път разкритикува бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че не е предприел мерки за влизането на Брендо в България. "Нямаше да се води разследване, ако времето тогава беше хубаво, но сега МВР тича след събитията", изтъкна Калин Стоянов.

Малко по-късно обаче самият Стоянов в отговор на въпрос на Божидар Божанов от ПП-ДБ заяви, че не помни с Бойко Рашков да са коментирали конкретно случая. News.bg припомня и че самото Народно събрание на 17 юни проведе закрито заседание по случая със самолета. 

Преди да съобщи новината Калин Стоянов представи пред депутатите отново кратка справка за това, което се знае за Брендо.

По-късно през деня пред Нова телевизия адвокатът на Бане отхвърли вхипотезата, че е кацнал на летището край село Буховци, до Търговище, през юни 2022 г.

"Това е абсурдно. Не мога да коментирам такова нещо, но не е вярно, според мен. Нямам никаква представа кога е преминал границата, питайте него. Нямам представа изобщо дали е преминавал граница", заяви Силвия Найденова.