Две години след като уби в катастрофа журналиста Милен Цветков, шофьорът Кристиан Николов, врязал се с колата си в колата на Цветков твърди, че бил загубил съзнание преди удара. Кристиан Николов е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Пред съда той заяви, че преди да удари колата на телевизионера, е загубил съзнание, докато шофира с още двама пътника в автомобила. Следващият му спомен бил от силния удар, за който по-късно разбрал, че е от катастрофата, съобщи БНР. 

Съдът отказа да пусне Кристиан Николов под парична гаранция

Съдът отказа да пусне Кристиан Николов под парична гаранция

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава под домашен арест с електронна гривна

В първите си обяснения пред Софийския градски съд от началото на процеса за тежкия пътен инцидент, при който загина Цветков, Кристиан Николов разказа за опитите си да окаже помощ на телевизионния водещ. Той доброволно се бил подложил на тест за наркотици, защото не е допускал, че има в кръвта си забранени вещества. Неговото обяснението за откритите в кръвта му наркотици е, че някой ги е поставил в питието, което изпил в нощта преди катастрофата.

Разбрал за смъртта на Милен Цветков на следващия ден. "Когато разбрах, че е починал, светът ми свърши", каза пред съдебния състав Николов.

Днешното изявление на подсъдимия Николов започна със съболезнования и извинение към близките на Цветков.

След края им съдът ще реши дали да даде ход на финалните пледоарии преди да произнесе присъдата си.

За адвоката на Кристиан Николов нямало умисъл в убийствената катастрофа с Милен Цветков

За адвоката на Кристиан Николов нямало умисъл в убийствената катастрофа с Милен Цветков

Младежът се вряза без спирачен път на кръстовище в колата на журналиста

Припомняме, че на 19 април 2020 г. - навръх Великден, Николов, който шофира с коктейл от наркотици в кръвта и превишена скорост, се вряза в колата на Милен Цветков, спрял на червен светофар. Записи от видеонаблюдението показват, че Кристиан Николов дори не е опитал да спре или да избегне сблъсъка.

По разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.

В края на февруари 2021 година делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, започна по същество, като първият свидетел беше приятелката на обвинения. Именно тя свидетелства, че най-напред Кристиян Николов е оказал първа помощ и всячески се е опитал да бъде полезен. Тя също така отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиан пред журналисти след заседанието изказа и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.