Ако съдът приеме, че има умисъл в катастрофата, която уби журналиста Милен Цветков, това ще е провал от гледна точка на защитната теза. Това обясни пред БНТ адвокат Константин Симеонов, защитник на обвиняемия Кристиан Николов, чиято кола се вряза без спирачен път в автомобила на Цветков, докато журналистът чака на червен светофар на голямо столично кръстовище.

Кристиан Николов и спътниците му не помагали на Милен Цветков, а търсели нещо в колата
Обновена

Кристиан Николов и спътниците му не помагали на Милен Цветков, а търсели нещо в колата

Очевидците разказват в съда

"При обиска в дома на Кристиан е иззет мобилен телефон, в който са открити приложения с чатове, които могат да се тълкуват по два начина - и като форма на общуване между млади хора, и като информация за наркотични вещества. Но това предстои да се уточнява. Важно е кой е ползвал телефона, а не чий е", каза Симеонов.

"Предизвикателството за мен в това дело е свързано с това, че в досъдебното производството бях адвокат на майката на Кристиан, която беше обвинена за предоставяне на автомобила. Беше логично да се включа в защитата, защото има и друг защитник - колегата Таков", обясни Константин Симеонов.

По думите му казусът е интересен от правна гледна точка, защото такива дела в съдебната практика няма.

Към момента са разпитани почти половината свидетели. Предстоят още разпити, както и да се изслушат вещите лица, които са правили множество експертизи.

Прокуратурата повдигна възможно най-тежкото обвинение срещу подсъдимия, което предвижда наказание от минимум 15 години затвор и дори доживотна присъда.

Шофьорът, убил Милен Цветков - камикадзе
Обновена

Шофьорът, убил Милен Цветков - камикадзе

Трябва да се бръкне в мисълта на родителите, на семейството

Припомняме, делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков започна по същество в края на февруари 2021 г. - почти година след жестоката катастрофа навръх Великден 2020 г. Първият свидетел беше приятелката на обвинения. Тя свидетелства, че Кристиян Николов пръв бил оказал първа помощ на тежко ранения журналист, в чиято кола Кристиан се е врязал без спирачен път.

Приятелката на обвиняемия отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиян пред журналисти след заседанието изказаха и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.

По разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения в началото бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.