"Марешки ще бъде призован и питан кой е упражнявал натиск върху него." Това каза пред журналисти главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с образуваното досъдебно производство срещу лидера на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки.

Цацаров започва проверка на думите на Марешки за натиск

Цацаров започва проверка на думите на Марешки за натиск

За условието да прекрати бизнеса си с горива

"Не мислете, че следя кога ще бъде извикан Марешки. Не зная дали някой му е упражнявал натиск, за да му отнеме горивния бизнес, но в материалите по делото виждам, че е упражняван натиск върху хора, които са собственици на две-три до четири аптеки, за да се разделят със своя бизнес", посочи Цацаров.

По думите му всички тези досъдебни производства са започнали във Варна. "Нито едно не е започнало тук. Тези досъдебни производства касаят разследване на престъпления. Дайте да не спекулираме, че някой иска да отстрани г-н Марешки от горивния бизнес или от някъде другаде. Ако някой иска да го отстрани от горивния бизнес или от политиката, аз гарантирам, че в момента, в който той посочи конкретни факти, този човек ще бъде обект на наказателно преследване", каза още той.

Цацаров коментира, че производствата спрямо Марешки не са организирани, за да му бъде отнет горивния бизнес. "Ако твърдиш, че това е така, трябва да имаш смелостта, достойнството и ако щете разбирането за граждански дълг, да го кажеш не само пред телевизионните камери общо и безадресно, а да го кажеш, когато бъдеш призован за снемане на обяснение. Г-н Марешки ще бъде призован и ще бъде питан точно това - кой, заемащ конкретна властова позиция е упражнявал натиска, за който той твърди", посочи Цацаров.

Припомняме, миналия четвъртък, 13 юли, спецзвеното "Антикорупция" обвини депутата и бизнесмен Веселин Марешки за нелоялни търговски практики и агресивно раздаване на листовки, като чрез това е упражнил принуда срещу други лица. По-късно по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова стана ясно, че обвинението на Веселин Марешки е за изнудване, извършено при условията на продължаващо престъпление със седем отделни изпълнителни деяния на територията на няколко града в страната.

Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Делото срещу Марешки, Христов и Таскова няма да свърши скоро

Прокуратурата трябва да разпита над 80 лица в цяла България според Арнаудова

Според коментара на отказалия се от имунитет депутат обвинението му е "начин да държиш някой изкъсо и да се опитваш да го шантажираш", както и че управляващите искат да го "държат".