"Аз ще си потърся правата в съда. Ще заведа дело за квалифицирана клевета." Това заяви на пресконференция в Кърджали председателят на ДОСТ Лютви Местан по повод на твърдения на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова относно негови пътни нарушения. 

Като особено скандално и преднамерено Местан определи твърдението на Арнаудова, че от пътна полиция към СДВР са ги уведомили "че в периода от 2013 г. до настоящия момент Лютви Местан има в сила едно наказателно постановление, 1 акт и 13 фиша, всичките за превишена скорост. Всички те са платени, като глобите и са били в размер от 100 и 300".

"Изграден е образът на рецидивиста, който кара с превишена скорост", изтъкна лидерът на ДОСТ.

Местан обясни, че е подал молба до КАТ, за да му бъдат представени всички наказателни постановления и фишове, за който Арнаудова говори, че са му издадени на него като извършител.

Близките на 6-месечното бебе от катастрофата с Местан искат следствен експеримент

Близките на 6-месечното бебе от катастрофата с Местан искат следствен експеримент

Според адвокатa на семейството Станимир Сталев изявленията на Местан били неуместни

По думите му най-вероятно от КАТ са засекли нарушения на коли, собственост на ДПС.

"Залагам си авторитета не само на политик, но и на човек в това предложение", подчерта Местан.

Той разясни още, че на това основание е издадено прокурорско постановление за повторно отнема на книжката му, но се окаже прав в предложението си, ще си търси правата в съда.

По думите му няма друго обяснение освен това да са засечени нарушения от партийни коли на ДПС с други водачи.

Той уточни, че персонални коли тогава в ДПС са имали тогавашният главен секретар и настоящ председател на партията и зам.-председателят.

Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Местан

Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Местан

ВКП да оказва засилена помощ на прокурорите от Кърджали

По отношение на катастрофата, в която загина 6-месечно бебе, заедно с негово участие, той коментира, че е решил да проговори заради огромния брой лъжи и квалифицирани клевети по негов адрес, разпространени както от медиите, така и от българската прокуратура.

Местан обясни, че до днес е избрал мълчанието като израз на съпреживяване на огромната мъка на родителите и близките на загиналото бебе.

"Аз или трябваше да мълча, или да кажа истини за отговорността на бащата, водач на БМВ-то, което удари колата ми", призна лидерът на ДОСТ.

Той подчерта, че лъжите и клеветите са набрали такава скорост, че мълчанието му вече било недопустимо.

Лютви Местан си плати гаранцията от 10 000 лева

Лютви Местан си плати гаранцията от 10 000 лева

Тя му беше наложена заради катастрофата, при която загина бебе

"Не мога да стана съучастник в добре премислен сценарий за изграждане на образа на злодея, убиец на дете, само защото това би обслужило нечии политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ", отбеляза Местан.

По думите му продължава да страда по своему за смъртта на детето, но нямало да поеме върху себе си чужд грях.

"Единственото нещо, което искам е честно и обективно разследване, което да установи истината за катастрофата и на тази основа да се определи отговорността", посочи Лютви Местан.

Върнаха шофьорската книжка на Лютви Местан

Върнаха шофьорската книжка на Лютви Местан

Все още не е ясно дали прокуратурата ще поиска повторното й отнемане

Според него обаче, че за сега се наблюдава точно обратното. Той уточни, че не е направил нито едно нарушение на закона за движение по пътищата. Спрял е на стопа, погледнал е и в двете посоки и като се убедил, че нямало коли, е завършил маневрата в своята дясна лента в посока Кърджали без да отнема ничие предимство.

Той допълни още, че там е бил ударен от водач, който вместо да продължи в своето свободно платно, е пресякъл непрекъсната линия и маркиран остров, навлязъл в чуждото платно и е ударил колата му.

Местан посочи, че причината защо Хюсеин е напуснал своята лента, ще установят експертите.

"Коментирам само факти, които са очевидни, няма да коментирам нищо от съдебно-медицинската експертиза", подчерта той.

За него нещата били ясни, но ще изчака експертите да си свършат работата, като изрази надеждата си те да не бъдат подложени на натиск.

Лютви Местан може да пътува в чужбина

Лютви Местан може да пътува в чужбина

Съдът отмени забраната му да напуска страната

Припомняме, че вчера стана ясно, че платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано пък му беше отменена забраната да не напуска страната. 

Лютви Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април на разклона за село Загорско край Кърджали. Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

В края на миналата седмица прокуратурата за втори път наложи на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

10 000 лв. парична гаранция за Лютви Местан от втори път

10 000 лв. парична гаранция за Лютви Местан от втори път

Мярката е наложена ден след като бе отменена предишната гаранция