В последните две години на 2017 и 2018 г. е намален броят на загиналите в катастрофи с 10%. В резултат на ефективното изпълнение на различни мерки през 2018 г. България постигна 21% намаляване на жертвите в сравнение с 2010 г.

Данните представи заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов на конференция на тема "SMART политики за превенция на шофирането под въздействие на алкохол". 

20% повече катастрофи стават през лятото

20% повече катастрофи стават през лятото

Шофьорите рядко търсели грешката в себе си

След началото на европейско ниво на концепцията "Визия 0" за подобряване безопасността на пътя, както изпълнението на Националната стратегия за подобряване на движението по пътищата след 2010 г. в страната ни се наблюдава съществен спад на броя на жертвите по пътно транспортните ни артерии, посочи заместник-министърът.

Балабанов отчете, че с усилията на всички институции и в изпълнение на приоритетите, заложени в Националната стратегия за подобряване на движението по пътищата за периода 2011-2018 г. са спасени животите на почти 1 000 души

Вината за катастрофите била не на шофьорите, а на пътищата

Вината за катастрофите била не на шофьорите, а на пътищата

Само у нас в 96% от случаите се обвинявал водачът

По думите му шофирането в нетрезво състояние е световен проблем, с който се сблъскват всички държави. Необходима е активна работа за промяна на мисленето на обществото в шофирането в нетрезво състояние, за изграждане на култура и самосъзнание за шофирането под въздействието на алкохол, поясни Балабанов.

Той обясни, че безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност, изискваща ангажирането и вниманието на повече от една институция. 

Решават академично проблема с войната по пътищата

Решават академично проблема с войната по пътищата

След агенцията създават и Съвет по пътна безопасност

България работи активно за намаляване на жертвите на пътя и постига добри резултати, но въпреки това се търсят нови възможности за намаляване на жертвите по пътищата, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Балабанов подчерта, че постоянният диалог и обмен на добри практики с всички институции е в основата на постигането на ефективните резултат. Той е уверен, че семинарът ще бъде полезен на всички присъстващи за прилагането на мерки. 

Нов Национален център бори войната по пътищата

Нов Национален център бори войната по пътищата

Той ще работи в режим 24/7 и ще координира