Продължават полицейските действия за установяване и вземане на отношение спрямо всички, демонстрирали непристойно поведение по време на футболни срещи, проведени в София.

До момента са установени 27 души с подобни прояви, а 23-ма са задържани като това е общият брой на футболните хулигани за двете футболни срещи България - Англия от 14 октомври и Славия-Левски от 21 септември.

Очакват се още четирима да се явят в полицията, тъй като са получили призовки.

От СДВР съобщават, че вчера, 22 октомври, в районното управление са задържани шестима, а днес още двама за непристойно поведение по време на футболната среща проведена в края на септември между отборите на "Славия" и "Левски".

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
Обновена

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани

Оставката на Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, смята Касабов

Спрямо 12 от тях са наложени глоби в размер на 1000 лева и 2 години забрана за посещение на спортни мероприятия. На четирима са наложени забрани за посещение за срок от 2 години и по 60 часа общественополезен труд, а един е с наложена глоба от 1000 лева и 1 година забрана за посещение на спортни събития. Един е предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

Материалите по отношение на един от установените са докладвани в съда и се очаква решение, а друг е оправдан в съда. Срещу трима от задържаните са образувани досъдебни производства.

От пресцентъра на СДВР обаче не са способни да дадат информация за това какво се разбира под непристойно поведение и дали задържаните на срещата Славия-Левски са използвали подобни расистки жестове, както на мача България-Англия.

Оттам не уточняват и каква е точната бройка на задържаните от единия и другия мач по отделно. 

Трима обвинени за расистките прояви на мача с Англия

Трима обвинени за расистките прояви на мача с Англия

Младен Маринов не е съгласен, че България е расистка държава

Припомняме, че след мача България-Англия и расистките прояви и жестове от страна на българските фенове, бяха задържани шестима хулигани. 

Проявите по време на футболната среща предизвикаха скандал в Българския футболен съюз, след което шефът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка. Тя му беше поискана от премиера Бойко Борисов

От своя страна спортният министър Красен Кралев обяви, че държавата спира взаимоотношенията си с Българския футболен съюз заради проявите на стадион "Васил Левски", с което България влезе в световните медии

Държавата къса отношенията си с Българския футболен съюз
Обновена

Държавата къса отношенията си с Българския футболен съюз

Заради расистките изпълнения на родните агитки на вчерашния мач с Англия

Малко по-късно стана ясно, че ГДБОП и Спецпрокуратурата са влезли в офиси на БФС в Бояна.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

В Англия клеймят расизма на ст. Васил Левски: Отвратително, засрамени, неудачници

Родните расисти в крайна сметка видяха унизителна загуба на България