Трима са подведените под наказателна отговорност за хулиганство на стадиона. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов в студиото на Нова телевизия. Общо 27 са установените за расистки прояви по време на мача между националните отбори на Англия и България от понеделник миналата седмица, заради които се разрази и скандала с оставки в България футболен съюз.

Много е лесно след събитието всички да говорят какво е трябвало да стане, коментира Младен Маринов и посочи, че ако са били спрени или арестувани предварително футболните фенове МВР е щяло да бъде обвинено в нарушаване на човешки права и налагане на диктатура.

Не може предварително да ограничим правата, обясни Маринов и посочи, че МВР дори не е задължено да участва в охраната на всеки футболен мач и не може да се сложи на всеки фен - полицай. Освен това феновете си имат своя територия на стадиона. Маринов подчерта, че службите отдавна настояват на стадионите да се влиза срещу самоличност.

5 години затвор грози единият от задържаните за расистките прояви

5 години затвор грози единият от задържаните за расистките прояви

Другите 8 ги очакват административни наказания и глоби от 1000 до 2000 лв.

МВР шефът не отговори на въпрос дали има установени стюарди, които да са си свалили жилетките и да са се включили към агитката, която така скандализира английската преса. Маринов посочи обаче, че футболните фенове на "Левски" дори си имат и регистрирана охранителна фирма.

"Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица", посочи Младен Маринов.

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
Обновена

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани

Оставката на Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, смята Касабов

Във връзка със случая президентът Румен Радев заяви, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Той поиска драконовски мерки за футболното хулиганство.

На 15 октомври, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а два часа, след като Михайлов обяви, че подава оставка, ГДБОП влезе в базата в "Бояна". За разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души.

Футболният треньор Велислав Вуцов заяви, че расистките обиди били предварително организирани.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

2 обвинения са повдигнати и на Английската футболна асоциация