Обвинение за хулиганство с особена дързост ще получи един от футболните хулигани задържани за расистки прояви след мача България-Англия.

18-годишният Цветан Гечев е в изпитателен срок на друга присъда и сега може да получи наказание затвор до 5 години. Обвинението му е по чл. 325, ал. 2 НК (хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм).

От записи на охранителните камери на Националния стадион се вижда, че именно той е дал знак за начало на расистките скандирания и е показвал нацистки знаци. 

Гечев е обвинен за това, че е показвал среден пръст, показвал нацистки поздрав с изпъната нагоре дясна ръка, обърнал се е с гръб към игрището, свалил си сивото долнище /анцуг/ и на два пъти си е показал задните части, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм.

Шестима са вече задържаните за расистките прояви

Шестима са вече задържаните за расистките прояви

Установени са общо 15, предстоят още арести

Останалите 8 ще получат административни наказания по Закона за футболното хулиганство. На тях ще им бъде забранено да посещават мачове за срок от 1 до 2 години и ще им бъдат наложени глоби от 1000 до 2000 лева.

Те са били задържани за "нарушения на обществения ред, изразяващи се в отправяне на обидни реплики и жестове към присъстващи на стадиона лица". Наблюдаващият прокурор обаче е преценил, че данните и доказателствата не са достатъчни за образуване на досъдебно производство и е постановил отказ от образуване на такова. Материалите са изпратени обратно в 01 РУ СДВР, за да бъдат наказани осемте хулигана с актове по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия (ЗООРПСМ).

Според информация на БНР има още 6-ма заподозрени, които предстои да бъдат разпитани и на някои от тях също може да бъдат повдигнати обвинения и предадени на съд.

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
Обновена

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани

Оставката на Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, смята Касабов

Припомняме, че вчера стана ясно, че задържаните футболни фенове са шестима

Във връзка със случая президентът Румен Радев заяви, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Той поиска драконовски мерки за футболното хулиганство.

На 15 октомври, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а два часа, след като Михайлов обяви, че подава оставка, ГДБОП влезе в базата в "Бояна". За разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души.

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов
Обновена

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов

България влезе в заглавията на световните медии като расистка страна

Футболният треньор Велислав Вуцов заяви, че расистките обиди били предварително организирани.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

УЕФА повдигна обвинение срещу България за 4 нарушения на мача с Англия

2 обвинения са повдигнати и на Английската футболна асоциация