Софийският градски съд (СГС) наложи мярка за неотклонение "подписка" срещу подсъдимия Илко Семерджиев, който е бивш служебен министър на здравеопазването.

В началото на съдебното заседание прокуратурата заяви пред съда, че няма основания делото да се гледа при закрити врата, нямало грешки в процесуалните правила на досъдебното производство и нямало основания за прекратяване на наказателното производство.

Адвокатът Иглика Василева, защитник на Семерджиев, декларира пред съда, че трябва да бъдат призовани всички свидетели, които са посочени в обвинителния акт.

Съдът отхвърли искането на защитата да се призове адвокатът на частния конституиран обвинител в лицето на Асена Стоименова.

Съдът насрочи делото за 18 май от 10 часа.

След края на съдебното заседание Семерджиев коментира пред медиите, че очакванията му за това дело са да се разкрие истината. "Това обвинение срещу мен се гради на една голяма лъжа", каза още той и посочи, че тази лъжа е от този, който се оплаква.

Семерджиев допълни, че има много други интереси, които ще се разкрият в хода на делото. "Това са икономически, финансови и фармацевтични интереси, с цел да бъдат запазени печалбите им", обясни бившият министър на здравеопазването.

Семерджиев е обвинен за това, че на 24 март 2017 година е заплашвал изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) към Министерство на здравеопазването. В качеството си на служебен министър на здравеопазването Семерджиев е заплашвал директора на ИАЛ да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник-изпълнителен директор на агенцията по лекарствата.

Заплахите на Илко Семерджиев са били мотивирани от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси.

Семерджиев се подразнил от този отказ и се възползвал от властовата си позиция по отношение на изпълнителния директор на ИАЛ, заплашвайки го с уволнение, ако не промени решението си.

Той беше привлечен като обвиняем от специализирано звено "Антикорупция" в началото на април миналата година. Обвинението срещу министъра на здравеопазването е в престъпление против реда на управлението.

Още тогава Семерджиев обяви, че обвинението срещу него е, защото е "бръкнал в гнездо на оси". Той обяви и че има редица нарушения в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Предложеният пък за заместник-директор на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Боян Доганов заяви, че не е обект на конфликт на интереси.

Малко след като обаче правителството на Бойко Борисов - 3 встъпи в длъжност, със заповед на тогавашния министър на здравеопазването Николай Петров уволнената от Семерджиев Златица Петрова пое отново Изпълнителна агенция Медицински одит.