Съдът не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Причината е, че и двете страни не са се запознали с обвинителния акт. Следващото заседание е насрочено за 13 септември. 

Също така на днешното заседание в съда, което беше и първо - разпоредително, защитата на Петко Дюлгеров поиска съдебно-медицинска експретиза.

Марковски се тревожи за психическото състояние на Иванчева

Марковски се тревожи за психическото състояние на Иванчева

Иванчева остава в ареста

Съдът взе и решение Десислава Иванчева и Петрова да останат в ареста с мярка за задържане

"Десислава Иванчева не поиска директно от мен парите за разрешителното за строеж, а изпращаше най-различни заместник-кметове по екологията. Аз я търсих по всякакъв начин да установим контакт помежду си, но тя ме унижи."

Това обяви собственикът на "Ваклин Груп" Александър Ваклин, след края на съдебното заседание. Припомняме, именно Александър Ваклин е основният свидетел на прокуратурата. "Не бих дал дори 200 лева подкуп, камо ли такива големи суми", отбеляза той.

Спецпрокуратурата е ОПГ, пише бивш служител на Иванчева до Румен Радев
Обновена

Спецпрокуратурата е ОПГ, пише бивш служител на Иванчева до Румен Радев

Президентът да се запознае с казуса "Иванчева" и да излезе с позиция, настоява Кърджилов

Ваклин изтъкна, че Иванчева обяснила пред Петко Дюлгеров, че не е доволна от "Ваклин Груп".

Той посочи, че разчита на прокуратурата, че има достатъчно доказателство, и и допълни, че би могъл да свидетелства за всичко, което се е случило с него.

Александър Ваклин посочи, че е дал парите на Петко Дюлгеров половин час преди Иванчева да бъде заловена пред Министерството на младежта и спорта (ММС). Той допълни, че Дюлгеров го е уверил, че няма да има процент от сумата, която да е за него.
"След като предадох парите на Дюлгеров, Десислава Иванчева му се обади по вайбър, с което се уговориха да се видят след половин част и той отиде на среща, за да й предаде парите. Нататък знаете какво стана", разказа Александър Ваклин.

Иванчева иска справедлив съдебен процес

Иванчева иска справедлив съдебен процес

Нейният адвокат обясни, че здравословното й състояние не е добро

Той заяви и че за първи път са му искали огромна сума пари, с които да се задвижат разрешителните за строеж.

"Имахме само една среща с Десислава Иванчева няколко дни преди предаването на парите, на която тя разглеждаше моята преписка, 3-4 пъти ми забрави името и се постара да ме унижи възможно най-много", посочи той.

В същото време ПР на Петър Кърджилов заяви по негов адрес, че той лъже и рано или късно ще си получи заслуженото.

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривкте.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

В края на май месец спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост".

На 1 август бившата кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Разпространените кадри от конвоирането й също предизвикаха сериозен отзвук в обществото.

ПР на Иванчева Петър Кърджилов днес внесе в президенството отворено писмо, в което иска държавният глава да вземе мерки срещу произвола на прокуратурата и КПКОНПИ и заявява, че тези институции са организирана престъпна група. Кърджилов заявява и че ще информира чужди посланици у нас за ситуацията, в която са поставени Иванчева и Петрова.