С открито писмо бившият говорител на столичния район "Младост" Петър Кърджилов настоява президентът Румен Радев да се запознае лично с казуса по делото "Иванчева-Петрова" и да обяви публично своята позиция по случая пред обществото.

В писмото си до президента Радев, Кърджилов определя Специализираната прокуратура с главно действащо лице Иван Гешев и КПКОНПИ, с главно действащо лице Пламен Георгиев, като съучастници в организирана престъпна група.

Тази ОПГ е извършила срещу Иванчева и Петрова "престъпление по набеждаване в "искане и взимане на подкуп", пише в писмото до президента Петър Кърджилов.

Не тръгна делото срещу Десислава Иванчева

Не тръгна делото срещу Десислава Иванчева

Дюлгеров поискал парите, той ги и получил разказа Ваклин

В писмо до президента Румен Радев говорителят определя като невиждана репресия както ареста, така и водения съдебен процес срещу Иванчева и Петрова. Подобно писмо той изпраща и до посланиците на страните, акредитирани у нас.

Кърджилов изрежда конкретни факти по случая - зрелищния 12-часов арест, двете са държани в шумоизолираща клетка, на заседанията са допускани с белезници. От Специализирания наказателен съд държат резервни защитници при наети адвокати, нарушават принципа за непосредственост, правото на защита и основното право за справедлив съдебен процес.

В писмото до държавния глава се акцентира, че в президентската реч от 3 септември 18 г. за откриването на новия политически сезон, е бил включен казуса Иванчева-Петрова.

"Този казус е олицетворение на мрачния път на страната ни към обикновен авторитаризъм, дори бих казал към обикновен фашизъм. Това е случаят на най-брутално и опасно потъпкване на демократичните, гражданските и общочовешките ценности след промените в България", пише Кърджилов.

Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста, пише Кърджилов до посланиците у нас

Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста, пише Кърджилов до посланиците у нас

Потъпкани са основни човешки права при ареста, алармира бившият говорител

Той акцентира, че Иванчева е единственият непартиен кмет, избиран в София. "По време на мандата си г-жа Иванчева, заедно с г-жа Петрова, отложи застрояването на имоти с подозрителна реституция и опитваше да уговори преместването на проблемни строежи върху общински терени. За тези свои намерения тя не получи многократно исканата подкрепа от Столична община", пише Кърджилов.

Според него, управляващите искат да защитят икономическите кръгове с интереси в строителството за стотици милиони лева. Целта на репресиите е да подкопаят волята на гражданите в България за непартийно гражданско самоуправление, за пряка демокрация и осъществяване на зелени политики.

Кърджилов пише на президента с надеждата, че той представлява единствената държавна институция, която все още има знаци на реално съхранение на демократичните ценности.

В писмо-зов до посланиците на страните, акредитирани в страната ни Кърджилов пише, че Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста, че имат само по 1 час дневна светлина в килията си, че хигиенните условия в помещението са лоши.

Бившият говорител на район "Младост" Петър Кърджилов информира посланиците, акредитирани в България, че Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста да дадат показания под чужда диктовка, че стоят при лоши хигиенни условия, дълго време им е отказван достъп до лекар.

"При гледането на мярката на Биляна Петрова на 28 август на дясната ѝ ръка имаше голяма синина от насилие. При въпрос на съпруга ѝ Ясен, Петрова отговори, че това стискане е причинено от надзирател и е било придружено от устна заплаха да внимава какво говори", пише Кърджилов.

Той смята, че е опорочено условието за справедлив съдебен процес с допускането на вещо медицинско лице, което се позовава на заключения на специалисти, до които вещото лице се е допитала по свое усмотрение. Така съдът наруши принципа за нeпocpeдcтвeнocт: peшeниятa ce ocнoвaвaт въpxy дoĸaзaтeлcтвeн мaтepиaл, ĸoйтo ce cъбиpa и пpoвepявa личнo oт cъдeбния cъcтaв /чл.18 от HΠK/, цитира Кърджилов.

В писмо до европейските посланици Петър Кърджилов изтъква, че са нарушени човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова още по време на зрелищния им арест.

"На 17 април 2018 г. Десислава Иванчева и Биляна Петрова, кметът и зам.-кметът на район Младост, бяха арестувани на едно от най-натоварените кръстовища в София по две обвинения за поискан и получен подкуп. Обвинения, направени без доказателства, основани само върху лъжесвидетелски показания. Те умишлено бяха държани в продължение на почти шест часа на улицата, пред погледите на много хора, в унизителни и увреждащи здравето им условия", пише до чуждите дипломати Кърджилов.

"Беше потъпкано човешкото им достойнство чрез ненормални процесуално-следствени практики. Двете арестувани бяха държани с белезници в продължение на дълги часове без достъп до адвокати или медицинска помощ, без да могат да пият вода и да отидат дори до тоалетна. Часове след първоначалното задържане г-жа Петрова е била отведена до тоалетната с белезници, като в самата тоалетна на отворена врата до нея е стояла маскирана служителка", пише до посланиците Кърджилов.

Той припомня как маскирани служители са им запушвали устата с ръка, за да спрат искането на Иванчева и Петрова за достъп до адвокати и журналисти.

И пред дипломатите Кърджилов изтъква, че Иванчева победи на избори кандидата на управляващата партия. Тя е единственият непартиен кмет в София и водеше политика срещу незаконното застрояване. Многократно е подавала сигнали за фалшифициране на документи за строежи, изтъква специалистът по връзки с обществеността.

В писмото до чуждите дипломати той акцентира, че: "в първото заседание основният свидетел на прокуратурата Александър Ваклин е посочил датата на предаване на банкнотите за маркиране преди(!) датата на "поискване" на сумата". 
Няма съдебно разрешение за маркиране на банкноти и че сумата - основно веществено доказателство е върната на собственика още в деня на ареста 17 април, изтъква Кърджилов.

Като описва подробности от делото - че Спецпрокуратурата уж е цитирала реплика на Иванчева, която липсва в специалните разузнавателни средства (СРС), Кърждилов отново заявява, че Спецпрокуратура е съучастник в организирана престъпна група, набедила Иванчева и Петрова.

От писмото до чуждите дипломати става ясно, че на 21 май двете са искали с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров да говорят на пресконференция, но до момента не им е разрешено.

"Изминаха вече четири месеца и половина откакто двете жени са държани в ареста при нечовешки условия. Отношението към тях е изключително грубо и арогантно. Те са затворени в килия, където липсват всякакви хигиенни условия. По главите им се стичат канализационни води от спукани тръби, от тавана пада мазилка. Имат достъп до дневна светлина само за един час в денонощието, което непоправимо уврежда зрението им. Психическото и физическото им състояние е изключително влошено", пише Кърджилов до посланиците.

Според него, въпреки многократните искания, за дълъг период на Иванчева и на Петрова им е отказван достъп до лекар. На нито една тяхна жалба относно условията в ареста не е даден ход. Нелегитимирани лица са правили опити да сплашат в ареста Иванчева и Петрова, за да бъдат накарани да дадат лъжливи показания под чужда диктовка", пише до посланиците Кърджилов.

На питане защо са допуснати резервни защитници съдията иронично отговорил, че те не са компетентни да направят тази преценка.

Изпратените жалби към Инспектората на Висшия съдебен съвет се препращат към главния прокурор Сотир Цацаров. Това означава само, че жалбите се препращат за решение обратно към институцията, срещу която е отправена жалбата на първо място.

Бившият говорител на столичния район "Младост" припомня, че на 31 юли и 1 август Биляна Петрова и Десислава Иванчева бяха откарани за лечение в болнични заведения, като ръцете и краката им бяха оковани с вериги, вързани през кръста с дебел кожен колан, подобно на опасни серийни убийци. Едва след публикуван клип в социалните мрежи е имало реакция от институциите за промяна на конвоирането на двете обвиняеми.

В ареста и цялостното отношение към Иванчева и Петрова по време на съдебния процес Кърджилов вижда нарушение на три основни принципа от "Хартата на основните права на Европейския съюз":

  • Член 1: Човешко достойнство Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава.
  • Член 3: Право на неприкосновеност на личността 1. Всеки има право на физическа и психическа неприкосновеност.
  • Член 4: Забрана на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание. Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание.

Изреждайки тези факти Кърджилов моли чуждите дипломати да поискат информация по случая.

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

Същият ден - 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Самата Десислава Иванчева заяви, че случващото се е репресия.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в "Младост". Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Според кметицата на "Младост" кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение". Иванчева заяви, че случващото се с нея е репресия.

По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. "Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция", отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: "Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци".

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

На 25 юни Десислава Иванчева бе приета в затворническата болница.

На 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом.

На 1 август Иванчева бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. В информация, публикувана от Петър Кърджилов, се споменава, че Иванчева има тумор на хипофизата. Предишният ден и нейната бивша заместничка - Биляна Петрова, е посетила болнично заведение.

На 13 август се проведе протест пред Министерския съвет в защита на Иванчева.