Защитата на бащата на починалото 6-месечно бебе, което загина при катастрофата с Лютви Местан, ще обжалва привличането му като обвиняем. Това заяви пред bTV адвокатът Николай Димитров.

Припомняме, преди дни прокуратурата в Кърджали привлече като обвиняем и Юсеин Ахмед, който е шофирал автомобила, в който се вряза колата, управлявана от лидера на ДОСТ. Спрямо него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Преди това същото обвинение беше повдигнато и на Местан.

"Главният прокурор Сотир Цацаров обеща по време на мандата си методична помощ от ВКС. Ние не сме сигурни, че такава помощ е оказана, отправили сме искане към Иван Гешев в качеството си на нов главен прокурор да проследи как се е развило това досъдебно производство", обясни адвокатът на семейството.

Той е убеден, че обвинението на клиента му е първа стъпка към намаляване на вината на Местан, тъй като ако се докаже съпричиняване на смърт, отговорността ще бъде разделена между двамата.

Димитро изрази съмнение за начина, по който са изчислени километрите, с които се е движел клиентът му - 122 км/ч. Той обясни, че не са били запознати с начина, по който е изчислена тази скорост, но са извършили на място четири следствени експеримента.

Обвиняват и бащата на починалото бебе за катастрофата с Местан

Обвиняват и бащата на починалото бебе за катастрофата с Местан

Предстои комплексна експертиза

Дори да е карал така, от знака "Стоп" има време за реакция от 4 секунди, което е достатъчно време да видиш, че някой се движи по път с предимство и да не тръгнеш да извършваш маневра, категоричен е адвокатът.

Относно думите на Лютви Местан, че другият водач има вина, тъй като колата му била ударена повече вдясно, отколкото вляво, а маневрата е била наляво, Димитров поясни, че при внезапна опасност няма как да се очаква реакция като по учебник.

Припомняме, Лютви Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

Отново удължиха разследването на катастрофата с Лютви Местан

Отново удължиха разследването на катастрофата с Лютви Местан

Вещите лица не са готови с авто-техническата експертиза

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.