Лазар Влайков е обвинен в убийство по невнимание на Наско Тонкев, който беше застрелян в заведението си във Виноградец в края на август 2017 година. Според прокуратурата, Влайков не е взел мерки за сигурност за огнестрелното оръжие.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Пазарджик обвинителен акт спрямо 45-годишния Лазар Влайков, за това, че като е държал огнестрелно оръжие - пистолет "Глок 21" и 45 броя боеприпаси за него, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници и инструкции предвидени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като от това е последвало причиняване на смърт, като деецът не е искал и не е допускал това.

Обвиняемият Лазар В. имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от РУ на МВР-гр. Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г. На 17 юли 2017 г. той подал заявление по образец до началника на РУ на МВР- гр. Септември за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение, след проверка на условията за съхранение. Той закупил пистолет "Глок 21" и 50 боеприпаси за него, което било регистрирано и описано в контролен талон.

Дъщерята на убития във Виноградец ресторантьор: Случаят се потулва

Дъщерята на убития във Виноградец ресторантьор: Случаят се потулва

Деница Тонкева написа писмо до Сотир Цацаров

На 31 август 2017 г. семейството на Влайков е поканено на рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в с. Виноградец, обл. Пазарджик, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие "Глок 21" и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Влайков повикал при себе си убития, за да му покаже пистолета.

Наско Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановен начин, в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал.

Според извършената съдебно-медицинска експертизата, Тонкев е починал от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие. По делото са разпитани свидетели, извършен следствен експеримент, изготвени множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е възпроизведен от малолетното дете. Към настоящия момент обвиняемият Лазар В. е с мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 8 000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Лазар В., е лишаване от свобода от три до десет години.

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Дъщерята на убития във Виноградец: Не детето, а Влайков е стрелецът

Детето дори не е било на мястото...

Припомняме, ресторантьорът Наско Тонкев беше прострелян смъртоносно на 31 август 2017 година в собственото си заведение. Влайков беше задържан по случая. По-късно той беше освободен.

Три дни след убийството на Тонкев, дъщеря му Деница се обърна към медиите. Тогава тя заяви, че замесеното в случая 6-годишно дете не е било на мястото на стрелбата. Върху детето просто се прехвърляла отговорността, а истинският извършител бил именно Лазар Влайков

Имаше и информация, че непосредствено след изстрела Влайков се е обадил на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Заради това от прокуратурата поискаха разпечатка на разговорите на Влайков от нощта на убийството, а на 4 септември главният прокурор Сотир премести разследването по случая в Окръжната прокуратура в Пловдив.

На 12 септември Окръжният съд в Пловдив потвърди Лазаров да остане под домашен арест

На 16 септември случаят се разрасна с друг скандал - властите задържаха сина на убития ресторантьор Димитър Тонкев за разпространение на наркотици. На 26 септември Димитър беше пуснат срещу парична гаранция от 1 000 лв.