Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, заведено от Нася Ненова срещу мъчителите й по време на СПИН процеса в Либия, съобщава БНТ.

По тази причина в сила остава решението на Апелативния съд в София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова.

Върховните съдии считат, че първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си и в казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС.

Посочва се, че съгласно Гражданския кодекс на Либия, когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Отбелязва се и че Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.

Нася Ненова осъди либийските си мъчители и на втора инстанция

Нася Ненова осъди либийските си мъчители и на втора инстанция

Решението може да се обжалва

По делото детайлно е установено и на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия, като това е установено и от Комитета по правата на човека.

Припомняме, на 5 януари 2019 г. Нася Ненова осъди деветима от своите мъчители в либийския затвор.

На 8 януари 2020 г. друга от обвинените български медицински сестри - Валя Червеняшка осъди 12-те си либийски мъчители.

Нася Ненова и Валя Червеняшка са сред петте български медицински сестри, арестувани в Либия, които бяха подложени на мъчение по обвинение, че са отговорни за заразяване на 393 либийски деца със СПИН.