Оставиха за постоянно в ареста заподозрения за убийството в Галиче, съобщава bTV.

По-рано днес Окръжната прокуратура във Враца поиска определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 17-годишния младеж, умишлено умъртвил 18-годишно момиче.

Магистратите наложиха най-тежката мярка заради тежестта на престъплението, по-ранните криминални деяния, за които заподозреният е бил осъждан, и заради опасността да се укрие.

Задържане поиска и защитата с мотива да се предотврати напрежение заради гнева на близките.

Установено е, че жертвата живеела сама в дома на баща си в селото, който от пет години работи в чужбина. Обикновено преспивала вкъщи или в дома на чичо си. Около 22.00 часа на 10 януари момичето разговаряло с баща си, след което останало в дома си.

Същата вечер обвиняемият бил в дома на баба си. Около 1.00 часа излязъл навън и забелязал, че в стаята на момичето свети. Решил да отиде при нея, тъй като отдавна я харесвал.

Той минал през отворената порта в двора на имота и се качил на стол, за да погледне през прозореца. Виждайки, че жертвата сама и спи, влязъл през прозорец на мазето. Там забелязал метална пръчка, която взел, за да сплаши момичето. Обвиняемият твърди, че знаел разположението на стаите в къщата, тъй като идвал преди години с компания.

В Галиче искат доживотен затвор за непълнолетния убиец

В Галиче искат доживотен затвор за непълнолетния убиец

Хората недоумяват как максималната присъда може да е 12 години

Когато влязъл в стаята на момичето, тя спяла на леглото си. Когато го усетила, започнала да вика, а обвиняемият я ударил с металната пръчка и я удушил. След това я изнасилил. Приключвайки, забелязал на масата в стаята кухненски нож, с който решил да я умъртви, тъй като се опасявал, че може още да е жива и да разкаже за случилото се. Нанесъл няколко удара в областта на шията и прерязал гърлото на момичето.

Обвиняемият забелязал портмонето на пострадалата, което взел със себе си. С откраднатите пари - 250 лева на сутринта обвиняемият отишъл в магазин в селото и си купил нови маратонки, ръкавици и тонколона, а по-късно и таблет в Бяла Слатина.

Същия ден следобед полицията го открила в дома на баба му и след проведен разпит направил самопризнания.

Предявеното му обвинение е подкрепено от събраните към момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие, за обиск, претърсване и изземване, проведен следствен експеримент, изготвена ДНК експертиза и съдебно-медицинска експертиза на труп, както и от обясненията на самия обвиняем.

Харалан Александров: Вижте кмета, попа и даскала в Галиче

Харалан Александров: Вижте кмета, попа и даскала в Галиче

Според антрополога връзката е очевидна

Той е осъждан два пъти. През септември 2019 г. по споразумение с прокуратурата му е било наложено наказание от шест месеца затвор с тригодишен изпитателен срок за нанесена телесна повреда.

Предстои съдът да се произнесе по внесеното от Окръжната прокуратура във Враца искане за определяне на мярка за неотклонение.

Наказателното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в София.

Припомняме, 18-годишното момиче беше открито с прерязано гърло в дома си в събота. Първоначално за жестокото престъпление бяха задържани двама. По-късно стана ясно, че единият от тях, който е непълнолетен, е направил пълни самопризнания.

Заради убийството вчера започна специализирана полицейска операция в Галиче, свързана с противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред.

Вътрешният министър Младен Маринов бе категоричен, че престъплението е било извършено по животински подбуди.

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Непълнолетен младеж е признал за убийството на момичето в Галиче

Той е съсед на жертвата...