С разпити на свидетели продължава делото срещу кмета на Галиче Ценко Чоков и още 7 души.

Показания пред Специализирания наказателен съд даде Валентин Кирков, служител на БОП от 2015 г. В края на 2015 г. му било възложено да извърши проверка във връзка с постъпила преписка. В сигнала си до прокуратурата няколко тъжители посочили информация за "насилствени действия от страна на Мартин и Ценко Чокови и хора от обкръжението им".

Чоков не може да е кмет, реши Административният съд

Чоков не може да е кмет, реши Административният съд

Съдът отмени решението на Общинската избирателна комисия

"В хода на проверката се оказа, че има множество пострадали лица. Твърдяха за извършени от г-н Чоков и хора от неговото обкръжение принуда, заплахи, побоища, палежи, незаконна банкова дейност", разказа свидетелят.

Той допълни, че има информация и за това, че подсъдимият Касъм Касъмов осигурявал гласове, за да бъде Ценко Чоков постоянно кмет. Кирков знаел това от проведени беседи с Веселин Тушинов, който е основен свидетел по делото срещу Ценко Чоков. Липсват доказателства, подкрепящи това твърдение. "Няма конкретни доказателства да са водени хора до урните", каза Кирков.

Кирков изготвил докладна. Заявеното от свидетеля в съдебната зала провокира въпроси и Ценко Чоков настоя: "Посочете един човек, когото съм измамил. Няма случай с измамен човек."

Ценко Чоков прекъсна заседанието на Спецсъда с крясъци

Ценко Чоков прекъсна заседанието на Спецсъда с крясъци

Подсъдими са още шестима, сред които и синът на галичевския кмет - Мартин

Неколкократно и защитата настоя свидетелят да посочи конкретни факти за извършено престъпление и го запита дали са проверени твърденията на въпросните хора, или просто се излага това, което са посочили в сигнала си.

"Разпитахме свидетели, които твърдяха, че са предоставили личната си земя за арендоване на Ценко Чоков. Казаха, че в продължение на няколко години аренда не им е плащана", коментира още Кирков.

Защитата и самият Чоков продължиха да търсят отговор на въпроса за конкретен пример за престъпна дейност.

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Свидетели се отказват от показанията си за терора на Ценко Чоков

Били принудени да дадат грешни показания

По време на заседанието беше разпитан и свидетелят Цветан Иванов, който живее в Галиче. Той се оплака, че е бил бит. По думите му, Чоков мислил, че е влизал в дома му да краде. Иванов отрече да е влизал в дома на кмета на Галиче.

Свидетелят каза, че не подал сигнал за побоя, защото смята, че "няма смисъл".

Веселин Тушинов, който е граждански ищец и частен обвинител, се обърна с въпрос към Иванов и го попита дали някой му е оказвал натиск.

"Да, Цецо Кинчев. Каза да се откажа и че Ценко Чоков после щял да ни почерпи", коментира Иванов.

Чоков-син отрича да е давал пари срещу лихва и над баща му да е имало чадър

Чоков-син отрича да е давал пари срещу лихва и над баща му да е имало чадър

Ценко Чоков плащал по 200 000 лв. данъци

Той разказа и за друг случай. "Една вечер се прибирахме с брат ми от центъра. Мартин му искаше някакви пари", коментира свидетелят. Иванов допълни, че брат му не дължал пари на Чоков. Не знаел и защо синът на Ценко Чоков искал пари от брат му.