Любомир Данчев – бездомникът, обвинен за палежа на тютюневите складове в Пловдив, окончателно остава в ареста, съобщи БНР.

Решението е на Апелитавния съд в Пловдив, който разгледа обжалването на мярката му за неотклонение от долната инстанция. Магистратите оставиха Данчев в ареста с мотивите, че той вече е осъждан, разполага с оскъдни средства от пенсия, отпусната му от ТЕЛК, и няма постоянен адрес.

Арестуваха клошар за подпалване на тютюневите складове в Пловдив
Обновена

Арестуваха клошар за подпалване на тютюневите складове в Пловдив

44-годишният пловдивчанин Любомир Данчев

Обвинението срещу Любомир Данчев е за умишлен палеж. Той е използвал за дом помещение в един от складовете, които, въпреки че са паметници на културата, са безстопанствени и изоставени от години.
Според магистратите данните от разследването до момента сочат, че пожарът е тръгнал от помещението на 4-тия етаж, която е обитавал бездомникът.

Пред магистратите той каза, че не е подпалвал складовете и поиска да бъде настанен в социално заведение.  

Според защитата на Данчев пожарът в сградата не е предизвикан от обвинения, тъй като има и свидетелски показания, че пожарът е тръгнал от южната част, а не от северната - където се намира стаята, ползвана от Любомир Данчев. Според адв. Тошкова такова е свидетелството и на пожарникар.

Все още не са известни резултатите от пожаро-техническата експертиза.  

Разследването на инцидента, при който бяха опожарени 4 от постройките в тютюневия град, 3 от които паметници на културата продължава.

Припомняме, миналата седмица Окръжната прокуратура в Пловдив е разпоредила незабавно да се предприемат мерки за укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове. Срокът за това изтича утре. Предстои кметът Иван Тотев да издаде заповед кога ще бъде отворена за пешеходци, заградената в момента зона по ул. Иван Вазов.

Огънят пламна в складовете, които са културни паметници, на 20 август следобед и потушаването му продължи близо 9 часа.

Междувременно стана ясно, че италианските собственици на складовете са имали проект за реставриране и надграждане на сградите, който е бил отхвърлен от Министерство на културата.

Случаят предизвика сериозна обществена реакция, тъй като пловдивчани си спомниха другия случай на разрушаване на част от историческото наследство в града, когато с жива верига спасиха друга стара сграда.

Общественият отзвук доведе в Пловдив дори и главния прокурор Сотир Цацаров.