С постоянен арест е обвиненият за закани с убийство на деца и възрастни в благоевградското село Лъжница 27-годишен мъж Ш.М., съобщиха от прокуратурата.

На 06 ноември 2019 г., съдът уважи искането на Районна прокуратура - Гоце Делчев за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия. 

Мъж отправял смъртни заплахи към персонала на детска градина в село Лъжница

Мъж отправял смъртни заплахи към персонала на детска градина в село Лъжница

Вече е задържан, но не е ясна причината за поведението му

Досъдебното производство по случая е било образувано седмица по-рано заради закана с убийство.

На 28 октомври 2019 г., в село Лъжница, област Благоевград, чрез социалната мрежа "Фейсбук", той се заканил с убийство на Н.К. от същото село, както и на нейното семейство, деца и учител в детска градина "Мечта".

Освен отправените заплахите за саморазправа към двамата възрастни, той заявил, че "ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина".

Към настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет.

Клиповете са излъчени на 27 октомври 2019 г. и са гледани на следващия ден. След това са включени в делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

Близките на обвиняемия М. са казали, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Мъжът е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед.

Заради агресивно поведение се предполага, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх в хората, към които са отправени заканите.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият Ш.М. да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.