Софийска градска прокуратура прекрати разследването срещу бившия финансов министър Владислав Горанов поради липса на доказателства за престъпление.

Това съобщиха от държавното обвинение "поради високия обществен и медиен интерес".

Досъдебното производство бе образувано на 17 март 2022 г., като разследването бе за това, че в периода от 2014 г. до декември 2019 г. в София Горанов е изнудвал бизнесмена Васил Божков. Престъплението бе квалифицирано по чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 от НК.

От СГП уточняват, че са извършени множество процесуално-следствени действия, сред които и разпити на народните представители - Й. Цонев, В. Симеонов, Д. Йорданова, К. Исмаилов, Д. Танев, Д. Савеклиева, И. Московски, Л. Павлова, Д. Главчев, К. Кръстев, М. Стоянова, В. Николов, Е. Симеонов, Н. Александров, П. Чобанов, А. Имамов, Г. Търновалийски, Х. Митев, Г. Ковачев, Д. Добрев, Д. Горов, П. Кънев, Е. Ангелова, И. Калфин, Р. Гечев, които към периода са били членове на временната и постоянната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание.

Свидетелите твърдят, че не им е оказван натиск или неправомерно влияние за това по какъв начин да гласуват за внесените от Г. Кадиев и М. Стоянова през 2014 г. законопроекти за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

След обстоен анализ на материалите и събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил извод, че са налице основания за прекратяване на наказателното производство. По делото са извършени всички възможни и необходими действия по разследването, но не са събрани доказателства, които по категоричен и безсъмнен начин да сочат, че в съучастие като извършители, както и поотделно Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова са упражнили принуда спрямо Васил Божков с цел той да им предоставя парични средства или други облаги и да прехвърли акции от хазартните дружества, в които има участие.

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП
Обновена

Борисов задържан при спецоперация на ГДНП

Мащабната операция е по 120 случая на злоупотреби с евросредства

Свидетелят Божков дава показания, че за периода от началото на 2015 г. до края на 2019 г. се е срещал с Горанов в кабинета му, докато е бил министър на финансите. На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов различни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Свидетелят Божков твърди, че парите са вземани лично от него от офиса и предавани лично от него на Горанов, като други лица на срещите не са присъствали. Свидетелят Божков дава показания, че за периода 2017-2019 г. предал на Горанов около 60 млн. лева. Васил Божков дава показания, че не е обсъждал водените разговори и срещите с Борисов и Горанов с неговите съдружници, не е вземал пари от съдружниците си и те не били участвали в плащането на сумите на Горанов.

Свидетелят Горанов дава показания, че в периода 2016 - 2018 г. е имал няколко срещи с Божков в кабинета си, докато е бил министър на финансите. Според Горанов срещите в кабинета му били провеждани по инициатива на Божков за въпроси, свързани със законодателството в областта на хазарта, в това число и за уеднаквяване на режима на облагане с такси на хазартните игри. Инициативата за обстоятелствата, свързани с предложения за промени в Закона за хазарта в частта за таксите, в края на 2014 г. била на народни представители и според Горанов не е била съгласувана и обсъждана с Министерство на финансите. Според показанията на свидетеля Горанов предложените промени не са били обсъждани от него с Божков, той не е имал договорки с Борисов, Стоянова и други лица относно получаване на имотни облаги от Божков. Свидетелят Горанов отрича да е получавал парични средства или други облаги от Божков и да е упражнявал по каквато и да е форма принуда спрямо него.

В хода на проведеното разследване е разкрита банкова тайна, въз основа на което са изискани и приобщени документи, съдържащи всички извършени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Божков, отразяване на изтеглянето по салдото на съответната сметка и информация за номинала на банкнотите, които са били предадени от банката при тегленията за периода от 01.01.2014 г. до 01.01.2020 г.

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Божков: Бойко ме викна в Бояна, прати ме при Менда, а после плащах на Влади

Носел милионите в джобовете си, а Арнаудова идвала за "техните текущи нужди"

След анализ на предоставените документи се установява, че действително за периода има извършени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Васил Божков на големи парични суми в лева и в евро. От събраните доказателства по делото обаче не може да се установи по какъв начин са разходвани изтеглените парични суми.

Приема се за безспорно, че в периода от 2015 г. до края на 2019 г. Васил Божков е посещавал сградата на Министерство на финансите. Имал е срещи с Горанов в кабинета му. Не може да се установи с конкретност периода, броя на посещенията и техните дати. По никакъв начин не може да се установи как Божков се е разпореждал с носените в него парични средства, в това число и дали същите са били предавани на Горанов. На срещите между двамата не са присъствали трети лица.

При така установената фактическа обстановка от една страна са твърденията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са твърденията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две коренно противоположни версии и независимо от положените усилия в хода на разследването не е възможно категорично едната да бъде оборена за сметка на другата, тъй като не са установени други доказателства. Косвени доказателства за това, че Божков евентуално е предавал на Горанов пари са показанията на свидетели, които посочват, че са виждали Божков да взема със себе си големи парични суми в брой преди посещенията си в Министерство на финансите. Същите обаче не са достатъчни, за да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че свидетелите не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него.

От всички събрани доказателства, които включват свидетелски показания на лица, имащи пряка връзка с Божков, Борисов и Горанов, не се установява спрямо Божков да са били отправени заплахи. В този смисъл предложените и приети промени в Закона за хазарта в края на 2014 г. са били гласувани от Народното събрание и не са установени нередности в процеса на тяхното приемане, които да индикират целенасоченост срещу или в полза на хазартния бизнес на Божков. Промените в чл. 30 от Закона за хазарта не се установява, видно и от тяхното съдържание, да поставят в по-благоприятна позиция хазартния бизнес. Напротив, с тези промени се допълва един пропуск в законодателството, като по този начин се позволява възможност за облагането му по специалния ред. Начинът на тълкуване и прилагане на променения законов текст от всички хазартни оператори, в това число и дружествата с участие на Божков, е извън обсега и правомощията на Народното събрание. В този смисъл с направените промени са въведени правила, които са важали за всички хазартни оператори. Законопроектът на Симеонов, внесен от група народни представители през 2018 г., също не се установява да е бил специално предвиден и насочен срещу хазартната дейност на дружествата на Божков. От показанията на Симеонов, стенограмите от заседанията на парламентарните комисии и мотивите към законопроекта се достига до извода, че този законопроект въплъщава идеите на Симеонов и парламентарната група, от която е бил част и не е по поръчение и изпълнение на волята на Борисов и Горанов.

При така установената фактическа обстановка наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че в настоящия случай не са налице достатъчно данни за извършено престъпление от по чл. 213а от НК.

Борисов: Никога не съм имал златни кюлчета, нито Горанов ми е донасял пари

Борисов: Никога не съм имал златни кюлчета, нито Горанов ми е донасял пари

Бойко Борисов очаква още арести

Припомняме, след като през януари 2020 г. Васил Божков напусна България и замина за Дубай, на 25 август тази година той се прибра изненадващо у нас. Още при кацането си на летище София бизнесменът и обвиняем с 19 обвинения бе арестуван. До 5 септември Божков бе оставен в ареста, след което мярката му за неотклонение бе променена в домашен арест.

Сред обвиненията спрямо Васил Божков са и такива за финансиране на протестите през 2020 г., като тогава прокуратурата публикува разговори на Васил Божков с други лица, серия от обвинения за неплащане на данъци и такси, дължими от хазарт и др. Сред обвиненията има обаче и за подбудителство към убийство, принуда, опит за изнасилване, изнудвания, опит за подкуп на длъжностни лица и незаконна търговия с антики.

Прокуратурата: Божков е само обвиняем

Прокуратурата: Божков е само обвиняем

От прокуратурата направиха това съобщение по повод твърденията на Божков за обратното