С днешния протест представители на автобусните превозвачи обявяват, че не приемат становището на премиера Бойко Борисов, по чието нареждане бе оттеглен Законопроекта за автомобилната камара.

Това заяви Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) по време на извънредна пресконференция на браншови организации на превозвачите. Пресконференцията мина под надслов "Протест срещу кабинета Борисов".

Милтенова не разбира провелия се протест в защита на Законопроекта за българската автомобилна камара, тъй като проектозакона е изтеглен, както обеща министър-председателят. По думите й премиерът е очаквал обединение в бранша, а не протестни действия "за" и "против".

Председателят на БССИТ изтъкна, че на протеста по-рано се е видяло кой кого представлява. Тя припомни, че очаква регламентация на националната представителност и обединение в една обща Конфедерация. Манипулация на общественото мнение е случващото се, според нея. Или казано на разговорен език: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!", акцентира Милтенова.

Тя посочи и че една от протестиращите фирми е осъдена да плати 17 хил. лв. глоба за нелоялна конкуренция, а нейни представители протестирали за защита на законопроекта.

Превозвачи правят Конфедерация вместо Автомобилна камара

Превозвачи правят Конфедерация вместо Автомобилна камара

Депутатът Станислав Иванов обединил автобусния бранш, иронизират превозвачите

Каква всъщност е целта на протеста, поиска да знае Милтенова.

Целта обединение на бранша ли е или целта е да се свали правителството, попита тя. Не можем да вървим срещу решението на премиера Борисов, ядоса се Милтенова.

Кирил Банев, ръководител на фирма за транспортни превози, добави, че днешният ден е много важен за всички превозвачи, тъй като се приемат три закона, които биха обрекли на унищожение и на фалити транспортните фирми. Темата за Закона за автомобилната камара заема прекалено голямо място в дневния ред сравнено с далеч по-важната според него тема за мерките по пакета "Макрон". Другият закон, който засягал превозвачите и се гледа днес, е този за търговията на нефт и нефтени продукти.

Превозвачите благодарят на Борисов за справедливостта

Превозвачите благодарят на Борисов за справедливостта

Изпратиха и благодарствено писмо до медиите

"Автомобилната камара щяла да обедини транспортния сектор като цяло, но само от учебниците по история знам как се прави обединение. Тя щяла да ни гарантира и минимален праг на превозни цени", ядоса се Банев и добави, че в България има 68 000 копия за товарни лицензии, от които над 30 000 работят в Европа.

Ако пакетът "Макрон" бъде приет във вида, в който е заложен, всички камиони ще бъдат принудени да се прибират до България на всеки три седмици. Ако това на практика се случи, всички ние ще бъдем поставени в конкурентна среда, която ще създадем сами.

Банев припомни, че няколко години подред Христо Христов, като член на КРИБ, е подготвял законопроекта за Автомобилната камара, а транспортните фирми, които го защитаваха и подкрепяха, седели от неговата дясна страна. Сред фирмите, които се открояват са "Дискордия", "БАСАТ", "Юроспийд" и други.

Превозвачи блокираха големите градове

Превозвачи блокираха големите градове

Браншът не иска месия

Припомняме, вносителят на законопроекта за Автомобилната камара - депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който предизвика организирани протести сред много представители на бранша, е изтеглил от парламента предложените текстове. Това стана след разпореждане на премиера Борисов, който се срещна с представители на протестиращите превозвачи.

Още на 8 юни от бранша се обявиха против Законопроекта за автомобилна камара. Превозвачите се заканиха още на 14 юни, че ако не бъдат чути и законопроектът за Автомобилната камара не бъде изтеглен, започват безсрочни протестни действия. Срещу законопроекта се обявиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата.

На 25 юни камиони и автобуси блокираха движението в няколко големи градове. Протестът бе под надслов: "Обединени срещу приватизацията на бранша".