Приключи разследването на катастрофата с Лютви Местан. Делото е постъпило в прокуратурата и предстои да бъде решено, съобщи заместник окръжният прокурор Димитрина Делчева, цитирана от "24 часа".

До месец прокурорът по делото трябва да изготви обвинителния акт и да го внесе в съда в Кърджали. Досъдебното производство срещу политика беше удължавано на няколко пъти заради бавещите се експертизи по случая.

Инцидентът с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан стана на 14 април 2019 година на международния път за Гърция на разклона край момчилградското село Загорско.

Шофиращият Местан при опит да се включи с автомобила си в главния път катастрофира с "БМВ", движещо се от Кърджали към ГКПП "Маказа". От удара "БМВ"-то излита от главния път и пада от височина над 100 метра в близкото дере. В катастрофата загина 6-месечно момиченце, а нейното 9-годишно братче, както и родителите им бяха ранени. Лютви Местан се размина само с изкълчена китка.

Местан завежда дело за клевета срещу прокуратурата

Местан завежда дело за клевета срещу прокуратурата

Лидерът на ДОСТ подчерта, че няма да поема чужда вина

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.