Софийската районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу икономиста и бивш столичен общински съветник Владимир Каролев заради неспазване на карантината против разпространяването на коронавируса.

Той е обвинен за това, че нарушил правила и мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората, както и за това, че явно подбужда обществото към извършване на престъпление чрез публикация в социална мрежа.

На 22 март Каролев пътувал от София към Разлог по време на пандемията и обявеното извънредно положение. Предприетото пътуване обаче не било неотложно, при положение че в заповедта на здравния министър е разписано, че: "През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица, само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес".

Каролев сам се командировал в Разлог и отказал да се яви в Районното

Каролев сам се командировал в Разлог и отказал да се яви в Районното

Икономистът е нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства

В същия ден той публикувал в страница в социална мрежа информация за това как избрал от къде да напусне София, начина на преминаване през КПП и демонстративно изразил пренебрежителното си отношение към въведените противоепидемични мерки. Каролев описателно посочил разходките между Разлог и Банско и указал по какъв начин другите хора могат да заобикалят и нарушават забранителните мерки, посочени в заповеди на министъра на здравеопазването.

По случая било образувано досъдебно производство, като спрямо Каролев била взета мярка за неотклонение "Парична гаранция " в размер на 50 000 лева.

Предстои делото срещу обвиняемия да продължи в съда.

Каролев задържан за нарушаване на карантина, съди държавата в Страсбург

Каролев задържан за нарушаване на карантина, съди държавата в Страсбург

Самият той се похвали, че е в Разлог