Броят на иззетите от офиса на ул. "Московска" №43 предмети с белези на движими културни ценности достигна 6 566, съобщават от прокуратурата.

Продължават действията по разследването в сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД на ул. "Московска" №43.

В хода на извършените през м. август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност.

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Спецпрокуратурата открива ценности в мазето на Васил Божков

Те не са били съхранявани както тряба и не са реставрирани

Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Боил Банов проверява антиките на фондация "Тракия"

Два месеца срок дава на Банов Върховна административна прокуратура

Припомняме, че юни Спецпрокуратурата откри нови антики в мазето на офиса на "Московска" 43. 

Прокуратурата направи прогноза за над 10 000 ценности от музея на Божков. 

На 3 февруари започна операцията по изземването на антики от офисите на "Нове холдинг".

През февруари месец бе създадена и работна група между тогавашния вътрешния министър Младен Маринов, културния му колега Боил Банов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности.

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите, като бяха добави още обвинения до 18.

Прогнозата на прокуратурата - над 10 000 ценности от музея на Божков

Прогнозата на прокуратурата - над 10 000 ценности от музея на Божков

Достъпът до сградата и помещенията се осигурявал от служители на фондацията, които единствени разполагали с ключ