Шуменската окръжна прокуратура поиска затвор за 5 години за частния съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата протестира решението на Шуменския окръжен съд. От прокуратурата настояват през този период частният съдебен изпълнител да бъде лишен от правото да заема длъжност и да упражнява професията си. Делото е на специален отчет в Апелативна прокуратура във Варна.

Съдят ЧСИ за кражба на над 320 хил. лв. в Шумен

Съдят ЧСИ за кражба на над 320 хил. лв. в Шумен

48-годишният частен съдебен изпълнител Асен е укрил и 66 630 лева данъци

Прокуратурата настоява Асен Тонев да бъде признат за виновен по първоначално внесеното обвинение по член 203, ал. 1 и 2 от НК - за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Частният съдебен изпълнител да бъде обвинен и до пълния размер на присвояването и всички случаи, посочени в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен.

Манолова бори таксите "ЧСИ", за да даде глътка въздух за редовите българи

Манолова бори таксите "ЧСИ", за да даде глътка въздух за редовите българи

Тя си поставя и шест цели с внасянето на промените в ГПК

В обвинителния акт се сочи, че за времето от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице Асен Тонев е присвоил 321 109 лева. Той ги е похарчил за лични нужди - пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.

Припомняме, че състав на Шуменския окръжен съд призна за виновен Асен Тонев, но за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, но го оправда по обвинението за особено тежък случай. Той бе признат за виновен и за укрити данъци в особено големи размери.

Според Шуменската окръжна прокуратура наложеното му общо наказание по трите обвинения, по които е бил предаден на съд, за срок от 2 години и 10 месеца, отложено за изтърпяване с 5-годишен срок, не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, смята прокуратурата. Условната присъда не постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

ДАНС погва партии и ЧСИ-та за пране на пари

ДАНС погва партии и ЧСИ-та за пране на пари

Ще се проверява произходът на финансови средства и на синдикати

От прокуратурата настояват Асен Тонев да бъде лишен от право да упражнява професията "Частен съдебен изпълнител" не за 3, а за 5 години.

Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативният съд във Варна.

Припомняме, на 9 януари 2017 г. Окръжната прокуратура в Шумен е повдигнала обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери спрямо частния съдебен изпълнител Асен Тонев.

На следващия ден прокуратурата протестира решението на Варненския съд да не отстрани от длъжност частния съдебен изпълнител, присвоил огромна сума пари.

На 17 януари 2017 г. втори съд не уважи искането на прокуратурата.

Делото продължи и през 2018 г.

Едва на 28 март 2018 г. съдът отстрани частния съдебен изпълнител Асен Тонев от длъжност за кражба на над 250 000 лева.