"Прокуратурата провежда разследване тогава, когато има извършено престъпление. Тогава тя изяснява всички обстоятелства, които са станали причина за настъпване на инцидента. Нямаме основание да се съмняваме, че има някакъв проблем в останалите отсечки, които е изпълнявала фирмата." Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод повдигнатите вчера обвинения на няколко души заради трагедията край Своге от август миналата година, при която загинаха 20 души.

По думите на Арнаудова повдигнатите обвинения срещу шефове на АПИ и строители са за липса на контрол и некачествен ремонт на целия участък от пътя край Своге.

Трудно открили лаборатория, която да изследва пътя край Своге

Трудно открили лаборатория, която да изследва пътя край Своге

Според Арнаудова неспазването на служебните задължения е довело до инцидента

"Престъпление е да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт", отсече Арнаудова.

Вчера пък от "Трейс" отново застанаха зад позицията си, че ремонтът е бил извършен качествено и няма нищо некоректно.

Пред Нова Арнаудова заяви, че при ремонтните дейности въобще не са били правени истински изследвания за качеството на настилката, вместо това са давани само документи.

"Дадени са документи за изпитвания на пътя, но реални такива не са извършвани. Иначе щеше да се установи, че е слагана друга настилка. Ние повдигаме обвинение за цялостната дейност по ремонтираното платно. Пътната сигнализация е важна. Този знак за ограничение на скоростта от 40 км е трябвало да бъде спазен", допълни Арнаудова.

Прокуратурата е на мнение, че нередностите имали за цел да облагодетелстват фирмата изпълнител.

"Трейс" продължават да са убедени, че всичко около ремонта на пътя при Своге е коректно

"Трейс" продължават да са убедени, че всичко около ремонта на пътя при Своге е коректно

Строителната фирма застава зад всяка своя позиция