Софийска градска прокуратура (СГП) съобщава тази сутрин, че се е самосезирала от информация по медиите за нарушения, свързани с избора на изпълнител и ускореното изграждане на газопровода "Турски поток" през България, нерегламентирано договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки и обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта.

Избран е наблюдаващ прокурор на принципа на случайния подбор. Той "следва да предприеме действия по своя преценка, съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс", се посочва в прессъобщението от днес.

В информацията, която дойде изненадващо от прокуратурата, след като още преди десетина дни от Антикорупционния фонд изнесоха нови доказателства, получени по пътя на "лийкс" - сдобиване с информация от теч на данни, обаче не се посочва какво се случва и продължава ли предната преписка по същия случай.

На 12 юни 2023 г. от Софийска апелативна прокуратура съобщиха, че са отменили отказа на градската прокуратура да образува досъдебно производство за закононарушения от длъжностни лица при строежа на газопровода "Турски поток", наричан и "Балкански поток", на територията на България. Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по преписка - кога това се е случило не се посочва. Също не се посочва и кога е постановен отказът от образуване на производството.

Самата прокуратурата бе сезирана от правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление, след като няколко месеца властта извършваше проверка.

От проверката на МС бяха установени нарушения на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Сезирани бяха МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия. КЕВР дори глоби "Булгартрансгаз" ЕАД с 427 413 лв. във връзка с реализацията на проекта за развитие и разширение на газопреносната система.

Сандов спешно връща колите в МОСВ на „Аркад“

Сандов спешно връща колите в МОСВ на „Аркад“

Саудитският консорциум предоставил автомобили и на други ведомства

Преди половин година вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че ДАНС и прокуратурата проверяват дали изграждането на Балкански поток е бил част от плана на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Не стана ясно обаче дали това е част от конкретно производство.

Отмяната от Софийска апелативна прокуратура бе първата информация, която се появява официално за разследването и се позоваваше и на доклада на Агенцията държавна финансова инспекция.

Самото разследване на АКФ за Турски/Балкански поток е от години, като те излязоха и с отворено писмо до редовното правителство на Кирил Петков на 22 февруари 2022 г. с искане за цялостно и задълбочено институционално разглеждане на проекта, изграден по време на последното правителство на Бойко Борисов. По това време от Министерство на енергетиката обаче обявиха, че дори и пътната карта на "Балкански поток" липсва като документ в държавата.

Продължението на "Турски поток", наричано в България и "Балкански поток", бе завършено официално през януари 2021 г. Проектът бе осъществен от "Булгартрансгаз" и осигурява руски природен газ към Сърбия и Унгария, през България. Още по време на замисъла на проекта беше ясно, че той замества провалилия се заради Третия енергиен пакет на ЕС, изискващ "Газпром" да допусне до тръбата и други транзитьори, "Южен поток". Тогава руският президент Владимир Путин обвини директно България за провала на "Южен поток".

Заради България спираме "Южен поток", обяви Путин в Анкара

Заради България спираме "Южен поток", обяви Путин в Анкара

България не показвала, че действа като независима държава. Ако България не се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия, заяви още руският президент

При изграждането на т.нар. "Балкански поток" българските власти бяха критикувани освен за всичко друго и че дори не са осигурили възможности и разклонения българските потребители да се възползват от доставки, а страната ни само транзитира газ. За сметка на това проектът бе изграден скоростно, докато българо-гръцката газова връзка се бавеше. 

При избора на изпълнител на проекта имаше известно забавяне, както и обжалване на процедурата през различни институции - КЗК, а и в съда. В Крайна сметка строителството бе предоставено на консорциум с участието и на саудитската компания "Аркад".

Руска компания ще строи български участък от газопровода "Турски поток"

Руска компания ще строи български участък от газопровода "Турски поток"

Бизнесът не открива заварчици